hétfő , 20 május 2024
Kezdőlap Tippek A hűséges őrszem, aki maximális figyelemmel védelmezi gazdáját: a dobermann
Tippek

A hűséges őrszem, aki maximális figyelemmel védelmezi gazdáját: a dobermann

33
doberman kutya

Szigorú külseje miatt egyesek félnek tőle, pedig az igazság az, hogy a dobermann teljes értékű családtaggá válhat megfelelő nevelés mellett. Nem véletlenül került be a legnépszerűbb kutyafajták közé, hiszen egy barátságos és végtelenül lojális ebről van szó.

Kiváló munkakutya, de remek családi kedvenc is válhat belőle

Ebben a cikkünkben a Grandopet.hu doberman fajtaleírása alapján bemutatjuk a hazánkban oly népszerű ebet, és igyekszünk eloszlatni a tévhiteket.

Annak ellenére, hogy egyesek számára félelmetes, szigorú külsővel bír, egy barátságos, kedves, szeretnivaló kutyusról van szó, akiből könnyen kezesbárányt nevelhetünk. Kétség sem fér hozzá, hogy mennyire lojális a gazdájához, így ha következetesen, szeretetteljesen tanítgatjuk, biztosak lehetünk benne, hogy akár tűzbe is menne értük. Jó, ha felkészülünk, hogy lesni fogja minden lépésünket.

Robusztus, agresszív külleme előnyt jelent számára, főként ha rendőr- vagy munkakutyaként alkalmazzák. Természetesen nemcsak a külseje, hanem a kiváló képességei is hozzájárulnak ahhoz, hogy könnyen kiképezhető legyen efféle célokra. Erről tanúskodik az is, hogy például az I. világháborúban úgynevezett aknakereső, illetve mentőkutyaként alkalmazták. Nagyon erős tehát az őrző-védő szerepe, így fontos tudatosítanunk magunkban, hogy nem egy tipikus házikedvenc, hiszen megfélemlíthetetlen és erős. Ez persze nem jelenti azt, hogy agresszív is, megfelelő neveléssel békés, nyugodt vérmérsékletű kutya, aki nagyon hamar családtaggá válhat.

Intelligens és tekintélyparancsoló

Ne féljünk attól, hogy nem követi az utasításainkat, ugyanis nagyon intelligens, ebből kifolyólag könnyen tanítható, persze mindvégig fontos, hogy következetesek maradjunk. Mivel a dobermannak egy erős, vezető személyiségre van szüksége, inkább tapasztalt gazdiknak javasolt a tartása. Lényeges, hogy a képességeit is folyamatosan fejlesszük, tehát minden egyes nap elegendő időt és energiát kell szánni minderre.

Egy jól szocializált eb a közhiedelemmel ellentétben nem fog megharapni, bántani senkit. Mivel végtelenül hűséges a gazdájához, maximálisan védelmezi, és egy tapodtat sem mozdul mellőle. Fontos felismernünk, hogy döntően a nevelésen múlik, hogy milyen kutya válik belőle, tekinthetünk a dobermannra egy kiváló alapként, az viszont, hogy munkakutyát vagy családi kedvencet szeretnénk leginkább rajtunk múlik.

Mire ügyeljünk a tartása során?

Bundája nem igényel komolyabb ápolást, elegendő csupán hetente egyszer átkefélni, emellett a fogait is célszerű heti rendszerességgel megmosni, amennyiben ez nehézséget okoz, választhatunk fogtisztító rágókát. A szőrzet átnézése mellett a fülek rendszeres megvizsgálása, tisztítása is javasolt.

Meglepő lehet, de tartható lakásban is, ez leginkább hűséges jelleméből adódik, imád a gazdája közelében lenni, szó szerint. Arra viszont figyeljünk, hogy minden egyes nap iktassunk be fél-egy órányi aktív tevékenységet.


Kapcsolj ki! További friss híreket talál az oxox.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Hasznos tippek az szja-bevallásokkal kapcsolatban

A 2023. évi szja-bevallás benyújtására már kevesebb mint két hét áll a...

Vizsgaidőszak: a gyorsételek és a túlzott cukor- vagy koffeinbevitel ronthatja az eredményt

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek...

Hasznos tudnivalók a kollagénről

A kollagén manapság az egyik legszélesebb körben alkalmazott étrend-kiegészítő, előszeretettel fogyasztják nők...

Adj vászonképet ajándékba!

Szeretnéd meglepni valamelyik szerettedet a születésnapja, vagy az egyik barátodat a házavatója...