szombat , 27 július 2024
Kezdőlap Tippek Itt a tavasz, és kedved támadt kertészkedni?
Tippek

Itt a tavasz, és kedved támadt kertészkedni?

69
kert otthon

Most, hogy véget ért a hosszú, hideg tél, mindenki alig várja, hogy minél több időt tölthessen a szabadban. Ugyanígy felmerül az igény arra is, hogy némi kis kertészkedésbe fogjunk.

Magaságyás, közösségi kert, konyhakert, esetleg balkonláda áll előtted opcióként? És azt tudod már, hogy mit szeretnél termeszteni? Ha igen, akkor arról is van némi fogalmad, hogy hogyan kell nekiállni? Akkor se csüggedj, ha nem sok mindent tudsz a kertészkedésről, mai cikkünkben ugyanis igyekszünk összefoglalni a lényeget – ezúttal a kendertermesztés szempontjából.

Mag vagy palánta?

Amikor a Growisland magjainak széles kínálata virít a monitorunkon, akkor azért nem árt, ha megszólal benned egy vészcsengő! Vajon tényleg vállalni szeretnéd a magról való nevelés, vagyis a csíráztatás összes ódiumát, vagy esetleg az egyszerűbb utat választod, és inkább palántát vásárolsz az imént említett webshopból?

Talán nem árulunk el azzal nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy jóval egyszerűbb dolgod lesz akkor, ha nem bajlódsz a csíráztatással, hanem inkább készen vásárolsz egészséges palántákat, hogy aztán rengeteg munkát megspórolva hamarabb élvezhesd a hozamot.

Szerencsére a palánták között éppúgy válogatni lehet, mint a magok között, így mindenki ki tudja választani azt a fajtát, ami ideális lehet a körülményeihez és az igényeihez.

Mi vár rád, ha csíráztatni szeretnél?

Többek között ügyesen kell magot választanod, hiszen tudva levő többek között, hogy a sötét színű magok lesznek azok, amelyekből egészséges palánta fog majd kifejlődni.

A csíráztatáshoz vagy konyharuhára, kőzetgyapot kockára vagy RQS talajbetétre lesz szükség, ám lehetséges az is, hogy egyből a talajba tedd a magot. Persze beletelik egy kis időbe, mire kidugja majd a fejét az első növény, de minden fáradságot megér a látvány, így a hőmérséklet, a pára és a fény szabályozása a napi teendőid közé fog tartozni.

A palántázás ezzel szemben kevésbé rizikós és macerás, hiszen a munka java részét már elvégezték helyetted. Ettől azonban még nem szabad azt hinni, hogy nem lesz vele munkád, hiszen mégiscsak a kenderről beszélünk, ami az egyik legkényesebb növény, így mindenképpen lesz bőven dolgod majd a páraszint, a hőmérséklet, valamint a fények szabályozásával, és akkor még nem tettünk említést a locsolásról, illetve a hiánybetegségek megjelenéséről.

Rajtad áll!

Teljesen egyénfüggő, hogy kinek mi válik be. Akad olyan személy, aki a legszívósabb növényeket is rendre kivégzi – nos, neki nem feltétlenül való a csíráztatás. Ám ha alapvetően is olyan típus vagy, akinek a keze alatt csodák történnek a növényekkel, akkor teljesen egyértelműen a csíráztatás részt is neked kell csinálni.

Persze induljon is bárhogy a növény élete, amint megvetette a lábát, onnan kezdődik az igazán érdekes szakasz, amely a növekedéstől a virágba boruláson át egészen a teljes hozamig tart.


Kapcsolj ki! További friss híreket talál az oxox.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Amikor a bank fizet az ügyfélnek

Bevezetése óta félmillió buszjegyet vásároltak a K&H+ mobilbanki szolgáltatásban az ügyfelek. Immár...

A sikeres költöztető cég titkai

A költöztetési piac telített. Egy jól működő költöztető céghez számos fontos tényező...

Óriási a különbség a generációk vásárlóereje között

Soha nem volt ekkora kontraszt a legkevesebb és a legtöbb pénzből ingatlant...

Soha nem lehet tudni, hol vár ránk az igaz szerelem!

Persze, tudjuk jól, hogy bárhol találkozhatunk a nagy Ő-vel, de a legvalószínűbb...