szombat , 27 július 2024
Kezdőlap Tippek Hasznos tudnivalók a kollagénről
Tippek

Hasznos tudnivalók a kollagénről

55
kollagén

A kollagén manapság az egyik legszélesebb körben alkalmazott étrend-kiegészítő, előszeretettel fogyasztják nők és férfiak, fiatalok és idősebbek egyaránt. Némelyek viszont értetlenül állnak a népszerűsége előtt, és csak egy újabb, sokat ígérő, de semmit sem érő “csodaszernek” tartják.

De mi lehet az igazság? Érdemes kipróbálni a Helia-D szépségvitaminjai között is megtalálható terméket? Nézzük a részleteket!

A kollagénről dióhéjban

Először is kezdjük talán az alapoknál, avagy egyáltalán mi az a kollagén? Egy fehérjefajta, amit az emberek és állatok szervezete egyaránt tartalmaz, tehát egy abszolút természetes anyagról van szó, nem a modern élelmiszeripar egy mesterséges találmányáról.

De miért kellene pótolni, ha a testünkben alapesetben is benne van? Nos azért, mert ahogy öregszünk, a mennyisége egyre csökken. Ami pedig sok mindenre hatással van, hisz a bőr, a haj, a köröm, a csontok, az ízületek, az izmok egy fontos alkotóeleméről van szó. Pótolni tehát mindenképp érdemes, ezt pedig egyrészt ételekből, másrészt táplálékkiegészítők által tudjuk megtenni.

Értékes kollagénforrás például a csontleves, a tőkehal, a tojás, a zselatin vagy a kocsonya. Ugyanakkor ezekből napi szinten elég sokat kellene megenni, ha a testünk szükségleteit fedezni akarnánk, ezért jelentenek optimálisabb megoldást az étrend-kiegészítők.

Milyen kollagénkészítmények vannak?

A kollagénes termékek fő előnye, hogy koncentrált mennyiségben, hidrolizáltan tartalmazzák ezt a fehérjét, vagyis jó a felszívódási aránya. Általában folyadék, kapszula és por formájában kaphatóak. Melyiket válasszuk?

  • A kapszuláknál a méretük miatt eléggé korlátozott a hatóanyagtartalom, így ez esetleg csak kiegészítésként javasolt más készítmény mellé, vagy ha alapvetően sok magas kollagéntartalmú ételt fogyasztunk.
  • A folyadékokból már könnyebb bevinni a szükséges mennyiséget, de itt jellemzően egy üvegben viszonylag kevés adag van.
  • Az italporok viszont helytakarékosak, egy doboz akár másfél hónapig elég, és könnyen elkészíthetőek, hiszen csak vízben kell elkeverni őket. Kapható natúr változat, de választhatunk ízesítettet is, amiből finom ital készíthető. Ebben a formában ráadásul a napi folyadékbevitel növeléséhez is hozzájárul.

Mennyi kollagént fogyasszunk?

Ebben a tekintetben nincs egységes ajánlás, hiszen nem mindegy, hogy az adott személy mennyi idős, milyen életvitelt folytat, és milyen célból akarja fogyasztani a készítményt.

Az viszont általánosságban elmondható, hogy 5000 mg legyen a minimum, mert ezen mennyiség alatt nem igazán érvényesülnek a hatásai. Túladagolni szerencsére nem lehet, nagy dózisban is maximum a gyomrot irritálja, más negatív hatása nincs.

Végezetül nézzünk pár irányadó mennyiséget röviden: 25 éves kor alatt elég a napi 5000 mg, 26 és 35 év között lehet 10000 mg, 36 és 55 év között 15000 mg, 56 év és afelett pedig fogyaszthatunk akár 20000 mg-ot is naponta.


Kapcsolj ki! További friss híreket talál az oxox.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Amikor a bank fizet az ügyfélnek

Bevezetése óta félmillió buszjegyet vásároltak a K&H+ mobilbanki szolgáltatásban az ügyfelek. Immár...

A sikeres költöztető cég titkai

A költöztetési piac telített. Egy jól működő költöztető céghez számos fontos tényező...

Óriási a különbség a generációk vásárlóereje között

Soha nem volt ekkora kontraszt a legkevesebb és a legtöbb pénzből ingatlant...

Soha nem lehet tudni, hol vár ránk az igaz szerelem!

Persze, tudjuk jól, hogy bárhol találkozhatunk a nagy Ő-vel, de a legvalószínűbb...