vasárnap , 19 május 2024
Kezdőlap Tech Európa női startupjaira koncentrál az EIT Food
Tech

Európa női startupjaira koncentrál az EIT Food

12
női startup
Kép forrása: pixabay

Az EIT Food és a POZI.io Magyarország legjobb női agrárvállalkozóit keresi. Az Empowering Women in Agrifood (EWA) program keretében kifejezetten a korai szakaszban lévő, a női vezetésű agrár és élelmiszer jellegű vállalkozásokat célozzák meg, hogy erősítsék pozíciójukat a szektorban, ahol jelenleg még jelentős az egyenlőtlenség.

Európa legdinamikusabb agrár-élelmiszeripari innovációját ösztönző EIT Food újra pályázatot hirdet női vállalkozók számára. A kezdeményezés célja, hogy megerősítse a nők szerepét az élelmiszeriparban, ahol jelenleg alulreprezentáltak. A korábbi évek sikerét látva az EIT Food további támogatásokat is biztosít az agrár-élelmiszeriparban dolgozó nők számára. Az EIT Food az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), az Európai Unió egyik szervezetének a támogatásával működik.

Bár Európában több a nő (52%), mint a férfi, a női vállalkozók az önfoglalkoztatóknak csak egyharmadát teszik ki az EU-ban. A felmérések azt bizonyítják, hogy a vállalkozói lét jelenleg kevésbé vonzó lehetőség a nők számára, mint a férfiak számára. Az Európai Statisztikai Hivatal által közzétett legfrissebb statisztikák szerint ez még rosszabb, ha a vidéki területeit és az agrár-élelmiszeripari vállalkozásokat vizsgáljuk.

Az EIT Food Európa legnagyobb élelmiszer-innovációs kezdeményezése, amelyet a piac kulcsszereplőiből álló konzorcium, startupok, kutatóközpontok és egyetemek alkotnak szerte Európából. Ez az egyik a kilenc Tudás- és Innovációs Közösség (KIC) közül, amelyeket az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), egy független EU-s testület támogat, amelyet 2008-ban hoztak létre az innovációs és vállalkozás fejlesztési célok támogatására.

Az EIT Food víziója, hogy „biztosítsa az élelmiszerrendszer jövőjét”, amely magában foglalja egy befogadó közösség kiépítését is, amely „a vállalkozások minden fejlődési szakaszában támogatja az innovációt”.

Az Empowering Women in Agrifood (EWA) programja már harmadik éve indít mentorálási és képzési lehetőségeket a régió női vállalkozói számára. A magyar megvalósító partner, idén is a Pozi.io innovációs platform, amely két éve is sikeresen szervezte meg a program lokális eseményeit.

A hat hónapos intenzív program célja, hogy a korai szakaszban lévő női vállalkozókat komplex támogatással segítse. Az EWA program, amely 2022-ben tovább bővült, most már 11 országban – köztük először Magyarországon is – várja a női innovátorok jelentkezését. Az új tagok Bulgária, Csehország, Görögország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, és Törökország.

A program 6 hónapos támogatást, célzott képzést és személyre szabott mentorálást kínál. A sikeres pályázók – országonként 10 fő – esélyt kapnak egy 10 000 euróig terjedő díj elnyerésére is. A pályázatra 2024.05.20-ig várják a jelentkezőket. A program júliustól decemberig tart, és teljesen ingyenes.

Az EWA program nem csak pénzügyi támogatást nyújt, hanem a nők számára olyan oktatási lehetőségeket is kínál, amelyek révén megerősödhetnek vállalkozói készségeik és bővíthetik szakmai kapcsolataikat nemzetközi szinten is. A résztvevők vállalkozásai legfeljebb két évesek lehetnek, ami biztosítja, hogy a friss és innovatív ötletek kapjanak teret.


A jelentkezéseket május 20-ig várják, a https://pozi.io/competitions/ewa2024hungary vagy a https://www.f6s.com/ewa-2024-magyarorszag/apply linken.


Az EWA program nem egy elméleti kezdeményezés, hanem gyakorlati lehetőségeket is kínál a nők számára, hogy érvényesüljenek az agrár-élelmiszeripari piacon, és hozzájáruljanak egy kiegyensúlyozottabb működésű agrárszektorhoz.



Az EIT Foodról

Az EIT Food a világ legnagyobb és legdinamikusabb élelmiszeripari innovációs közössége. Felgyorsítja az innovációt egy olyan jövőbe mutató élelmiszerrendszer kiépítése érdekében, amely mindenki számára egészséges és fenntartható élelmiszereket állít elő.

Az Európai Unió szerve, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatásával olyan projektekbe, szervezetekbe és magánszemélyekbe fektet be, amelyeknek elfogadják az egészséges és fenntartható élelmiszerrendszerrel kapcsolatos célokat. Felszabadítják a vállalkozásokban és egyetemeken rejlő innovációs potenciált, valamint agrár-élelmiszeripari startupokat hoznak létre és fejlesztenek, hogy új technológiákat és termékeket hozzanak forgalomba. Vállalkozókat és szakembereket ruháznak fel az élelmiszerrendszer átalakításához szükséges készségekkel, és munkájuk középpontjába a fogyasztókat állítják, segítve a bizalom kiépítését az élelmiszer eredetével összekötve őket.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által létrehozott kilenc innovációs közösség egyik, amelyet független uniós szervezetként 2008-ban hoztak létre az innováció és a vállalkozói szellem európai szintű ösztönzésére.

Tudjon meg többet a www.eitfood.eu oldalon, vagy kövessen a közösségi médiában: Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube és Instagram.


Kapcsolj ki! További friss híreket talál az oxox.hu főoldalán! A cikkben partnerünk volt a technokrata.hu. Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a...

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40...

Copilot for Microsoft 365 már magyarul is

A Microsoft bejelentése szerint 16 újabb nyelvvel gyarapodott azon nyelvek száma, amelyeket...

Filmmániások és lakberendezők figyelem

Az LG új tévéivel sosem látott megoldások költöznek a nappaliba Ha azt...