péntek , 18 október 2024
Kezdőlap Tippek Hasznos tudnivalók a kollagénről
Tippek

Hasznos tudnivalók a kollagénről

86
kollagén

A kollagén manapság az egyik legszélesebb körben alkalmazott étrend-kiegészítő, előszeretettel fogyasztják nők és férfiak, fiatalok és idősebbek egyaránt. Némelyek viszont értetlenül állnak a népszerűsége előtt, és csak egy újabb, sokat ígérő, de semmit sem érő “csodaszernek” tartják.

De mi lehet az igazság? Érdemes kipróbálni a Helia-D szépségvitaminjai között is megtalálható terméket? Nézzük a részleteket!

A kollagénről dióhéjban

Először is kezdjük talán az alapoknál, avagy egyáltalán mi az a kollagén? Egy fehérjefajta, amit az emberek és állatok szervezete egyaránt tartalmaz, tehát egy abszolút természetes anyagról van szó, nem a modern élelmiszeripar egy mesterséges találmányáról.

De miért kellene pótolni, ha a testünkben alapesetben is benne van? Nos azért, mert ahogy öregszünk, a mennyisége egyre csökken. Ami pedig sok mindenre hatással van, hisz a bőr, a haj, a köröm, a csontok, az ízületek, az izmok egy fontos alkotóeleméről van szó. Pótolni tehát mindenképp érdemes, ezt pedig egyrészt ételekből, másrészt táplálékkiegészítők által tudjuk megtenni.

Értékes kollagénforrás például a csontleves, a tőkehal, a tojás, a zselatin vagy a kocsonya. Ugyanakkor ezekből napi szinten elég sokat kellene megenni, ha a testünk szükségleteit fedezni akarnánk, ezért jelentenek optimálisabb megoldást az étrend-kiegészítők.

Milyen kollagénkészítmények vannak?

A kollagénes termékek fő előnye, hogy koncentrált mennyiségben, hidrolizáltan tartalmazzák ezt a fehérjét, vagyis jó a felszívódási aránya. Általában folyadék, kapszula és por formájában kaphatóak. Melyiket válasszuk?

  • A kapszuláknál a méretük miatt eléggé korlátozott a hatóanyagtartalom, így ez esetleg csak kiegészítésként javasolt más készítmény mellé, vagy ha alapvetően sok magas kollagéntartalmú ételt fogyasztunk.
  • A folyadékokból már könnyebb bevinni a szükséges mennyiséget, de itt jellemzően egy üvegben viszonylag kevés adag van.
  • Az italporok viszont helytakarékosak, egy doboz akár másfél hónapig elég, és könnyen elkészíthetőek, hiszen csak vízben kell elkeverni őket. Kapható natúr változat, de választhatunk ízesítettet is, amiből finom ital készíthető. Ebben a formában ráadásul a napi folyadékbevitel növeléséhez is hozzájárul.

Mennyi kollagént fogyasszunk?

Ebben a tekintetben nincs egységes ajánlás, hiszen nem mindegy, hogy az adott személy mennyi idős, milyen életvitelt folytat, és milyen célból akarja fogyasztani a készítményt.

Az viszont általánosságban elmondható, hogy 5000 mg legyen a minimum, mert ezen mennyiség alatt nem igazán érvényesülnek a hatásai. Túladagolni szerencsére nem lehet, nagy dózisban is maximum a gyomrot irritálja, más negatív hatása nincs.

Végezetül nézzünk pár irányadó mennyiséget röviden: 25 éves kor alatt elég a napi 5000 mg, 26 és 35 év között lehet 10000 mg, 36 és 55 év között 15000 mg, 56 év és afelett pedig fogyaszthatunk akár 20000 mg-ot is naponta.


Kapcsolj ki! További friss híreket talál az oxox.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A bankváltás segítheti a karácsonyi készülődést is

Év vége előtt számlánkra érkezhet több tízezer forint „ingyenpénz”, ha új pénzintézetnél...

A közösségi média az új pénzügyi tanácsadó?

A magyarok közel egyharmada érzi úgy, hogy kényelmesen megél jövedelméből, míg akiknél...

Elhagyott kisbabáknak segítene az SOS Gyermekfalvak

Közel 300 kisbaba tölti élete első hónapjait kórházakban, mert szülei elhagyták, vagy...

Az európai utazók 72%-a szeretné leküzdeni a nyelvi akadályokat a jobb utazási élményért

A Samsung legújabb kutatásából kiderül, hogy az európai nyaralók 72%-a azt vallja,...