szerda , 18 szeptember 2024
Kezdőlap Tippek Teremts helyet az étkezéshez és a nagy baráti beszélgetésekhez!
Tippek

Teremts helyet az étkezéshez és a nagy baráti beszélgetésekhez!

7
étkezőasztal

Az életvitelünk, a szokásaink és az otthonunk adottságai határozzák meg, hogy az étkezéshez hol és milyen helyet teremtünk, és ehhez milyen asztalra és székekre lesz szükség.

Érdemes átgondolni, milyen étkezőasztal lesz számunkra az ideális, hiszen nagy valószínűséggel központi helyet foglal majd el, ez lesz a családi ebédek és vacsorák, valamint a baráti összejövetelek középpontja. Nemcsak funkcionálisnak, de esztétikusnak, stílusosnak és kényelmesnek is kell lennie, hiszen hosszú évekig az enteriőr meghatározó eleme lesz.

A Dublino Home változatos étkezőasztalai között mindenki megtalálhatja a neki tetszőt. Cikkünkben összeszedtük, milyen szempontokat mérlegelj választás előtt, tarts velünk!

Mindig az igényeinknek megfelelően válasszunk!

Életünk során valószínűleg több étkezőasztal birtokosai is leszünk, hiszen a kezdetben elegendő darab, aminek helyet tudunk szorítani az első lakásunkban, később, ahogy bővül a család, már nem lesz megfelelő. Többek között erre nyújtanak megoldást a bővíthető változatok. De az évek során valószínűleg az ízlésünk is változik, így egy újabb típus lesz kedvünkre való.

Választáskor mindig a pillanatnyi igényeidből indulj ki, gondold át, milyen és mekkora asztal illene az életmódodhoz, a családi helyzetedhez, az otthonod méretéhez és a stílusához! A rendelkezésre álló terület nagysága meghatározó tényező, ahogyan a szükséges férőhelyek száma is. De fontos szempont lehet az anyaga, a kialakítása, a tartóssága és strapabírósága, a biztonsága és még számos más, számodra szignifikáns faktor.

Méretezés

A rendelkezésre álló hely függvénye, hogy mekkora asztal fér el kényelmesen az étkezőben, a nappaliban vagy a konyhában. A helyiség alapterületéhez mérten túl nagy asztal összenyomja, a túl kicsi pedig amellett, hogy valószínűleg használhatatlan is, kiegyensúlyozatlannak mutatja a teret.

Az ideális méretű asztal kiválasztásakor a székekkel is számolni kell, nemcsak szükséges darabszámmal, hanem azok méreteivel, az étkező kényelmes megközelíthetőségével. A leüléshez és a felálláshoz, valamint a tálaláshoz, az asztal körüljárásához is helyet kell biztosítani. Ülőhelyenként 60 cm-rel, a székek mögött 90-120 cm-rel érdemes számolni.

Milyen az ideális asztal?

Tulajdonképpen azt is mondhatjuk, hogy minden háztartás esetén más és más, mind stílusában, mind méreteiben. Az asztallap alakja lehet négyzet, téglalap, kör vagy ovális, egyenes vagy lekerekített szélű, fix méretű vagy bővíthető. Utóbbi praktikus, ha vendégeket hívunk, de a hétköznapokban nincs szükség vagy nincs elég hely egy nagyobb asztal elhelyezésére.

Hogy számunkra a fa-, a furnér, a kovácsoltvas vagy az üvegasztal lesz-e megfelelő, az az alapvető és speciális igényeinktől és az ízlésünktől függ. Akinek számít a tartósság, az időtállóság, az otthonos, barátságos megjelenés, annak a fából készült darabok a legjobbak, míg ha strapabíró, karcálló, alacsony karbantartási igényű asztalra van szükséged, a furnér változatok optimálisak.


Kapcsolj ki! További friss híreket talál az oxox.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Hűtőszekrény és fagyasztó – funkciók, amikkel hosszú távra tervezhetünk

Frissesség kompromisszumok nélkül? Egy prémium hűtő vagy fagyasztó olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeknek...

Miért szeretjük annyira a calvadost?

Akad néhány olyan ital, amit előszeretettel kötünk egy-egy időszakhoz, sokszor éppen a...

Citrusos italok a nyár legforróbb napjaira

Ebben a hőségben nincs jobb egy citrusos italnál. A magas savtartalmú gyümölcskategóriához...

Így válassz törölközőszárító radiátort a fürdőszobába!

Abban mindenki egyetért, hogy komfortosabb úgy kilépni a zuhany alól vagy a...