péntek , 18 október 2024
Kezdőlap Tippek A cseppentőlemez funkciója: mire használjuk a hétköznapokban?
Tippek

A cseppentőlemez funkciója: mire használjuk a hétköznapokban?

11
cseppentőlemez

A lakóházak, épületek esetében a vízelvezetés különösen fontos. Egy kiadós zápor rövid időn belül nagy mennyiségű csapadékot tud zúdítani a környékre.

Az ereszek segítségével tudjuk irányítani a csapadékot, meghatározni, hogy mégis merre folyjon el. Általában a félkör keresztmetszetű lemez szokott eszünkbe jutni, de a cseppentőlemez is fontos szerepet játszik.

Miért fontos az eresz?

Érdemes az alapoknál kezdeni, mivel ma már többféle kialakítással találkozhatunk a hétköznapokban. A Káplár fatelep tetőfedő anyagainak kínálatában egyszerűen megtalálhatjuk a számunkra megfelelő verziót.

Ereszt már nagyon régóta használunk, eleinte szimplán a házfalon túl lógó tetőszerkezetek voltak. A célja csak annyi volt, hogy a falakat szárazon tartsa és még esztétikai funkciót is betöltött. Az alátámasztó elemek gyönyörű megmunkálásában nyilvánult meg ez elsősorban.

A későbbi ereszcsatornák, amelyekkel már ma is találkozhatunk, elsősorban a vízelvezetési feladatot szolgálják. Megóvják a falakat az esőkártól, továbbá minket is, hogy a nyakunkba zúduljon az esővíz. Az összegyűjtött vizet pedig oda továbbítják, ahol már nem fog kárt okozni.

Az ereszek már a római korban is ismertek voltak, viszont a középkorban terjedtek el igazán. Ma már PVC vagy fém ereszcsatornákat használnak, de ezenkívül még mindig találkozhatunk kő, fa vagy akár beton verzióval is. A kapacitás egy fontos kérdés a megépítés során.

A kialakítás fogja meghatározni, hogy mennyi vizet fognak tudni elvezetni, ami egy csapadékos területen elsődleges tényező lehet. Az elvezetőcső irányítja, hogy a víz merre fog folyni. A csapadékot gyakran kiengedik, de van, ahol összegyűjtik és például később locsoláshoz használják fel.

A modern eresztcsatornák több kiegészítővel is rendelkeznek. Ilyen például az ereszfedő, ami egy rácsos szerkezet és megakadályozza az eltömődést. A másik fontos kiegészítő pedig a cseppentőlemez.

Mire jó a cseppentőlemez?

Ereszszegélynek is szokás nevezni, ami már nagyjából le is írja, hogy mire használják. A tető szakszerű lezárásához alkalmazzák, hogy a beázást teljes mértékben megakadályozzák. A cseppentőlemez a tető és az eresz határán helyezkedik el, átvezeti a lefolyó csapadékot egyikről a másikra. Megnöveli a teljes rendszer hatékonyságát, jobban lehet kontrollálni a víz áramlását.

Általában bádogból készülnek az eresz- vagy párkányszegélyek. Többféle méretben lehet őket kapni, eltérő paraméterekkel.

Egy apró kiegészítő, aminek nagy hatása van

A cseppentőlemez lágy, könnyen formázható lemez, ami tökéletesen fog illeszkedni a ház adottságaihoz. Maximálisan korrózióálló, az esőzések és az állandó nedvesség sem jelent számára problémát. Hosszú éveken keresztül lesz képes ellátni a feladatát. Mindenképpen szükség lesz rá, mivel nagymértékben csökkenti a beázás kockázatát.


Kapcsolj ki! További friss híreket talál az oxox.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A bankváltás segítheti a karácsonyi készülődést is

Év vége előtt számlánkra érkezhet több tízezer forint „ingyenpénz”, ha új pénzintézetnél...

A közösségi média az új pénzügyi tanácsadó?

A magyarok közel egyharmada érzi úgy, hogy kényelmesen megél jövedelméből, míg akiknél...

Elhagyott kisbabáknak segítene az SOS Gyermekfalvak

Közel 300 kisbaba tölti élete első hónapjait kórházakban, mert szülei elhagyták, vagy...

Az európai utazók 72%-a szeretné leküzdeni a nyelvi akadályokat a jobb utazási élményért

A Samsung legújabb kutatásából kiderül, hogy az európai nyaralók 72%-a azt vallja,...