péntek , 18 október 2024
Kezdőlap Kultúra Ahol találkozik kelet és nyugat
Kultúra

Ahol találkozik kelet és nyugat

9
isztambul

Területileg nagyobb része fekszik az ázsiai oldalon, mégis inkább európai városnak tartják Isztambult. A Boszporusz és a Márvány-tenger partján terül el, körbeöleli az Aranyszarv-öblöt, ami egy természetes kikötő.

Isztambul Törökország gazdasági központja, és egyben legfejlettebb városa is. Építészeti szempontból a város képe magán viseli történelmét és lakosainak sokszínűségét is. Rengeteg mecset, templom, zsinagóga, palota, vár és torony található itt, nem is beszélve a számtalan emlékműről. Ókori görög, oszmán, bizánci és római épületek is várják az idelátogatókat.

A Wanderers Isztambul 10 legfontosabb látnivalóját gyűjtötte össze írásában, amelyek egy iránymutatást adnak, de semmiképpen nem tekinthetők kötelezőnek, hiszen annyi itt a csodás felfedeznivaló.

Két világ határán fekszik

Az egykori Konstantinápoly a kelet és a nyugat határát jelképezi, ami egyedülálló a világon és elképesztően izgalmas élményt nyújt. Egy számtalan színből, illatból és hangulatból álló olvasztótégely ez, amely között sétálva egy olyan páratlan programban lehet részünk, amit biztosan soha nem felejtünk el.

Annyi itt az impulzus, ami érhet minket, hogy érdemesebb egy hosszabb utazásban gondolkodni. Szinte minden városnegyedben egy egészen új világba cseppenhetünk, és akkor még nem is beszéltünk a történelmi belváros felfedezéséről, ami több hét alatt is nehezen kivitelezhető.

A város kulturális élete is gazdag, számos múzeum, színház, mozi és operaház található itt, de otthont ad különböző fesztiváloknak is. Meg kell említenünk a hamamokat, azaz a törökfürdőket, amelyek az oszmán időkben a kulturális élet központjai voltak, de ma is nagyon népszerűek.

Néhány hasznos tanács Isztambulba utazóknak

Aki szeretné Isztambul csodáit megtekinteni, vagy legalább egy részét, és nem akar egész nap utazgatni és sorban állni, annak azt javasoljuk, hogy alaposan tervezze meg előre az úti céljait. Mivel nagyon sok a turista, a látványosságok pedig akár több órás programot jelentenek, ezért nem célszerű improvizálni.

A belépőjegyeket érdemes előre megváltani, hogy azzal se menjen az idő, amíg arra várunk, hogy sorra kerüljünk a jegypénztárakban. Kiemelt látnivalókhoz biztosít belépést az isztambuli múzeumbérlet, amit 5 napig tudunk felhasználni. Ezzel is sok időt és energiát spórolhatunk meg.

Grandiózus méretű templom

Isztambul és egyben Törökország egyik legismertebb épülete Hagia Szophia, azaz a Szent Bölcsesség temploma. Az épület bizánci építésű, hajdan ortodox bazilika volt, majd mecsetként használták 1453-tól, amikor Konstantinápoly oszmán kézre került.

1934-től 2020-ig múzeumként funkcionált, majd ismét mecset lett 2020 júliusától. Az épület domináns eleme a kupola, ami a bizánci építészet stílusjegyeit hordozza magában, viszont a késő ókori építészet utolsó jelentős alkotásának is számít egyben.

A Hagia Szophia tökéletes szimbóluma a két világ kapujában fekvő Isztambulnak, hiszen egyszerre jelképezi a keresztény és az iszlám világot, avagy Európa és Ázsia kultúrájának sokszínűségét is.


Kapcsolj ki! További friss híreket talál az oxox.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Budapestre érkezett a világhírű Monet – The Immersive Experience kiállítás

Megérkezett Budapestre a világhírű Claude Monet immerzív kiállítás (Monet – The Immersive...

NatGeo: 5+1 elhagyott épület Magyarországon, amit egyszer látnod kell

Az elhagyatott épületek különös, már-már misztikus hangulatot árasztanak. Egykori merész álmok és...

100 éves José Eustasio kultikus regénye, az Örvény

Fókuszban a spanyol nyelvű irodalom októberben a Cervantes Intézetben A spanyol nyelvű...

Apakulcs – Hogyan kapcsolódjunk a gyermekünkhöz?

Egy apa és fia különleges kapcsolata Süveges Gergő, a hazai irodalom egyik...