vasárnap , 14 július 2024
Kezdőlap Kultúra A dohánypajta spanyol ifjúsági fantasy a mozikban
Kultúra

A dohánypajta spanyol ifjúsági fantasy a mozikban

88
a dohánypajta
Az őszi spanyol nyelvű filmfelhozatal télen is folytatódik a Pannónia Entertainment által, kezdésként ezúttal egy olyan darabbal, amiben egy misztikus lénnyel találkoznak a gyerek és tini főszereplők.
Az A dohánypajta című alkotás február 22-étől országosan lesz majd elérhető a hazai mozikban magyar felirattal. A fiatal szereplőgárda és a némiképp mesebeli történet ellenére viszont az ijesztőbb jelenetek és a mélyebb tartalmak miatt nem kimondottan gyerekfilmről beszélhetünk, így 16-os korhatárkarikát kapott a fantasy.
A 7 éves Vera (Vera Centenara) nagyvárosi kislány, de nagyon szeret nagyszüleinél lenni vidéken. Nagyapjának egy hatalmas dohányfarmja van, ami Vera számára tökéletes környezetet ad a városból kiszakadva. A rohangálásra ideális földeken túl a dohánypajta is felkelti érdeklődését, azonban van egy titok, amit nem mondanak el neki. Vera elkezd összebarátkozni a farmon dolgozó Nievesszel (Ada Mar), aki apja unszolására segít a családnak, miközben gazdagon éli barátnőivel a tinikre oly jellemző éjszaki életet. Bár kevés alvása ellenére próbálja elvégezni munkáját rendesen, nem titkolja, hogy nincs oda a helyzetért és ketrecbe zárva érzi magát. A két lány jól kijön egymással, hiszen összeköti őket saját maguk megtalálásának hajtóereje, ráadásul mindkettejükben ott a kalandvágy. És a kaland hirtelen meg is találja őket, amikor találkoznak egy barátságos mágikus lénnyel a farmon, amely azon nyomban megváltoztatja nézőpontjukat az általuk képzelt valóságról.
A Los Angeles-ben élő Rocio Mesa, akit az amerikai sajtó az egyik legígéretesebb spanyol rendezőnőként tart számon, 10 év után tért vissza hazájába. A 98 perces mozi tavaly fesztiválokon mutatkozott be, majd idén nyár elején kezdett hazájában. Már 2020-ban, a koronavírus közepette komoly előkészületi státuszban volt az alkotás, de a hosszú vizuális tervezés meg is látszik a végeredményen. Az ifjúsági filmek és a családi fantasyk elemeit ötvöző, valamint a Mijazaki Hajao munkásságát megidéző lény vászonra segítésében nem kisebb cég működött közre, mint ami Guillermo del Toro és Juan Antonio Bayona hasonszőrű alkotásaiért (A faun labirintusa, Szólít a szörny) felelt.
A két főszereplő lányt első filmszerepükben láthatjuk. Érdekesség, hogy többen is valódi nevükkel megegyező karaktert alakítanak, Verán kívül például Tamara Arias de Saavedra és Alicia Hidalgo. Spanyolország 2019-ben A vég nélküli lövészárok című filmet nevezte az Oscarra, A dohánypajta mögött pedig ugyanaz a stúdió áll. A South by Southwest filmfesztiválon a stáb bezsebelte a közönségdíjat, így elmondható, hogy nem csak a kritikusok körében aratott sikert a pár elemében a Híd Terabithia földjérére hasonlító történet.
A tél kezdetén tehát hoz egy kis nyarat a mozikba a Pannónia Entertainment. Egy titokzatos és mozgalmas nyarat, ahol bármi megtörténhet. De hogy vajon mi is lesz pontosan a lányokkal és a lénnyel, azt február 22-étől lehet megnézni.

Kapcsolj ki! További friss híreket talál a oxox.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Révész Sándor emlékirata a zenéről, a rock and rollról és az életről

„Ezt én választottam” Révész Sándor zenész, a Piramis együttes legendás énekesének önéletrajza....

Britney Spears végre elmeséli a saját történetét: A bennem lévő nő

Britney Spears, a popzene ikonikus alakja, A bennem lévő nő című önéletrajzban...

Nagy zenészek, nagy szerelmek: A zene és a romantika lenyűgöző történetei

Bősze Ádám könyve, a Nagy zenészek, nagy szerelmek a zene és a...

A botcsinálta boszi a tengernél könyvajánló

Jill Murphy A botcsinálta boszi a tengernél című könyve izgalmas kalandba csábítja...