vasárnap , 28 április 2024
Kezdőlap Tippek Ismerd meg a fennséges Rhodesian ridgebacket!
Tippek

Ismerd meg a fennséges Rhodesian ridgebacket!

25
Rhodesian ridgeback kutya

Kicsit hasonlít egy vizslára, de mégis más? Erős, izmos, vadászatra termett, ugyanakkor ideális munkakutya és még játékos is? Bizony ő a Rhodesian ridgeback, vagy más néven afrikai oroszlánkutya, mai cikkünk főszereplője.

Miről ismerhető fel?

Rövid bundája nem igényel sok ápolást, de persze az élősködők őt sem kímélik, ezért mindenképp gondoskodni kell a védelemről, például a Kutyakajas.hu Webáruház Foresto termékeinek segítségével.

Bár első ránézésre méretben és alkatilag tényleg emlékeztet egy vizslára, de alaposabban megnézve sokban különbözik tőle. Az afrikai oroszlánkutya egyik legfontosabb ismertetőjegye a hátán, a gerinc mentén ellentétes irányban növő szőrcsík, aminek a tetején két forgó van. Ez a fajta legfőbb jellegzetessége, így amelyik példány ezt nem örökli, az hivatalosan nem is tenyészthető tovább.

Habár nem egy új keletű, de mégis viszonylag ritka fajtákról van szó, így aki ilyen kiskutyát szeretne, annak bizony egy vaskosabb összeget kell ott hagynia a tenyésztőnél.

Mire számíts, ha egy afrikai oroszlánkutya kölyök gazdija leszel?

A lógó fülek, hatalmas szemek és a cuki külső biztosan elvarázsol majd, de készülj fel, mert ez a kutyafajta amennyire aranyos, annyira akaratos! Eme tulajdonságát pedig már kiskorában is előszeretettel fitogtatja, ezért amint megkapta a kötelező oltásokat, érdemes ráfeküdni a szocializációra és felkeresni vele egy kutyaiskolát.

Mivel a rágáskényszere rendkívül erős, ezért készülj fel arra, hogy lesznek az otthonodban olyan tárgyak, amik áldozatául esnek majd ennek a szenvedélyének. Főleg a lázadó kamaszkorban fog előfordulni, hogy megrág egy-egy bútort, vagy szétszedi a cipődet. Ráadásul későn érő típus, így akár 2 éves koráig is eltarthat, mire lenyugszik és úgymond benő a feje lágya.

Viszont jó hír, hogy a hasát nagyon szereti, ezért jutalomfalatokkal remekül motiválható, tanítható. Fontos, hogy már kölyökként is minél több inger érje. Játékos, de inkább szeret más kutyákkal kergetőzni, birkózni, mint egymagában szórakozni valamilyen játékszerrel.

Aktív felnőttkor

Bár a tinédzserkor elmúltával az afrikai oroszlánkutya valamelyest nyugodtabbá válik, viszont ne ringasd magad abba a tévhitbe, hogy ezután naphosszat a kanapén lustálkodó öleb válik majd belőle. A legkevésbé sem!

Ő az a fajta kutyus, akit ha nem fárasztasz le rendszeresen fizikailag és mentálisan, akkor talál ugyan magának elfoglaltságot, csak épp ennek te nem fogsz annyira örülni. Kráter méretű lyukak a gyepen vagy a virágágyásokban, szétrágott locsolótömlő, megcsócsált lábú kerti székek… csak néhány példa arra, amivel kedvenced unaloműzésként előrukkolhat.

Mindezt viszont kiküszöbölheted azzal, ha naponta legalább 1-2 órát töltesz sétával vagy sporttal, emellett szellemileg is tréningezed kedvencedet. Az agility, a flyball, a bikejöring, a nyomkövetés vagy a keresős játékok kellő kihívást jelentenek számára, mindemellett remek szórakozási lehetőséget, és a köztetek lévő kapcsolat szorosabbá válását is elősegítik.


Kapcsolj ki! További friss híreket talál az oxox.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Fenntarthatósági kihívások teljesítésére ösztönöz a HUMDA

Zöld Életre Valók néven indít fenntarthatósági kampányt március 21-én a Széchenyi Egyetemi...

Autós programok korosztálytól függetlenül mindenkinek

Onnantól kezdve, hogy egy kisfiú elkezd kúszni, vagy megtanul ülni, nagyon hamar...

A tükörmegvilágító nélkülözhetetlen eszköz a fürdőszobában

A tükörmegvilágítók használata elengedhetetlen a fürdőszobában. Nap mint nap hatalmas segítséget jelenthetnek...

A Bartholin-ciszta erős fájdalmat is okozhat

Mit érdemes tudni a Bartholin-mirigy gyulladásáról? Milyen tünetei lehetnek a Bartholin-cisztának, -tályognak?...