hétfő , 20 május 2024
Kezdőlap Tippek Van megoldás, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat az istálló környékén
Tippek

Van megoldás, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat az istálló környékén

9
állattelepi higiéniai eszközök

Az állattartás bizonyos szagokkal jár együtt. Amennyiben egy településektől távoli helyről van szó, akkor legfeljebb az ott dolgozókat zavarja, ám a falvakhoz, városokhoz közel már a lakosságot is dühítheti, ha fojtogató bűz árad az istálló felől.

A szagok visszaszorításának lehetőségei

Sokat számít, ha mindent megteszünk annak érdekében, hogy az állatok az előírásoknak megfelelő körülmények között éljenek. Már az alapvető higiéniás szabályok betartása is csökkentheti az istálló szagterhelését. Az AnivetDirect állattelepi higiéniai eszközei segítségével hatékonyan tisztán lehet tartani az istállókat.

Mindezen felül fontos az is, hogy miként kezeljük a trágyát. Sokat számít, ha például egy csirkefarmról kiólazást követően rendszeresen elszállítják, de ez sajnos nem feltétlenül fogja megoldani a szagokkal kapcsolatos problémákat.

Mit lehet még tenni?

Ha a fenti lépések minden igyekezetünk ellenére nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, akkor van még egy lehetőség, amivel rendkívüli mértékben lehet csökkenteni a kellemetlen szagokat. Egy aromás, növényi olajokat tartalmazó készítményről van szó, amely szegfűszeget és indiai citromfüvet is tartalmaz.

Alapvetően tyúktetű és lágylárva fertőzöttség csökkentésére találták ki a Nor-mite névre hallgató szert. Kiderült azonban, hogy nem csupán e két probléma leküzdésére alkalmas ez a takarmánykiegészítő, hanem a szagterheket is észlelhető mértékben lehet mérsékelni vele.

Hogyan kell alkalmazni ezt a takarmánykiegészítőt?

A napos csirkék fogadását követően az ötödik napon kell elkezdeni adagolni a madarak vizébe a készítményt, amíg el nem érik a 38 napos kort. Az útmutató szerint egy héten keresztül minden nap ezer liter itatóvízbe egy deciliternyit kell tenni. Idővel csökkenteni kell a szer mennyiségét. A második héten már csak heti négy, míg a harmadik héttől csak heti két napon kell a készítményt a csirkék vizébe keverni.

Mindezen felül az állatokra is lehet permetezni, az adagolás a javaslat szerint 50 milliliter/10 liter. A permetezésre elegendő heti egy alkalommal sort keríteni. Aki a fentiek szerint jár el, annak az első itatásciklust követően éreznie kell a pozitív változásokat az istálló levegője kapcsán. A szokásos szagok helyett citrusos illatot lehet érezni.

A szóban forgó takarmánykiegészítő nem túlságosan drága, mégis jelentős mértékben csökkentheti a nem kívánatos szagok terjedését az istállóból. További jó hír, hogy a fenti kedvező hatásain túl csökkenti az állatok környezetében repülő rovarok számát is.

Mivel a készítmény növényi olajokat tartalmaz, így értelemszerűen biogazdaságokban is lehet alkalmazni. Nincs élelmiszer-egészségügyi várakozási ideje sem, és a tapasztalatok alapján sem a tojásban, sem a húsban nem okoz idegen szagot a szer használata.


Kapcsolj ki! További friss híreket talál az oxox.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Hasznos tippek az szja-bevallásokkal kapcsolatban

A 2023. évi szja-bevallás benyújtására már kevesebb mint két hét áll a...

Vizsgaidőszak: a gyorsételek és a túlzott cukor- vagy koffeinbevitel ronthatja az eredményt

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek...

Hasznos tudnivalók a kollagénről

A kollagén manapság az egyik legszélesebb körben alkalmazott étrend-kiegészítő, előszeretettel fogyasztják nők...

Adj vászonképet ajándékba!

Szeretnéd meglepni valamelyik szerettedet a születésnapja, vagy az egyik barátodat a házavatója...