hétfő , 20 május 2024
Kezdőlap Tippek Panel- vagy léckerítés? Melyik a jobb választás?
Tippek

Panel- vagy léckerítés? Melyik a jobb választás?

10
léc vagy panel oldalkerítés kertben

A tökéletes kerítés mindenki számára másképp néz ki. Valaki a régiesebb hatást kedveli, más inkább a modernebb kialakításra szavaz, egyesek a teljes belátásmentességre törekednek, míg másoknál inkább a szellősebb kivitel élvez előnyt.

Rengeteg igény és lehetőség, melyeknek a piac is igyekszik megfelelni, de választékból szerencsére egyáltalán nincs hiány manapság, sokszor még egyazon gyártó is többféle terméket kínál.

Például a Nívótól vásárolhatunk oldalkerítést vagy kerítéselemeket, természetesen a hozzájuk illő kis- és nagykapukkal. De mikor melyik típus előnyösebb? Nézzünk pár példát!

Ha szellősebb elrendezésre vágyunk

Míg egyesek kimondottan arra törekednek, hogy a kerítésük minél többet takarjon az utca felől, addig másokat meg egyenesen frusztrál az, ha egyáltalán nem lehet átlátni rajta, mert így egy zárt erődben érzik magukat.

Ahogy mondani szokás: “ízlések és pofonok”. Nincs egyetlen jó választás, mindkét kialakításnak megvannak az előnyei és a hátrányai egyaránt.

Amennyiben viszont nem akarunk túlságosan zárt kerítést, akkor érdemesebb a különálló elemeket választani, hiszen ezeket tetszőlegesen szerelhetjük fel. Mi döntjük el, hogy a vízszintes vagy függőleges elrendezést preferáljuk, illetve a lécek közti hézagok méretével kapcsolatban sincs semmiféle megkötés.

Ha a kerítés tényleg csupán arra kell, hogy térbeli határvonallal jelölje a telkünk oldalait, de nem akarunk teljesen elzárkózni a külvilágtól, akkor ez lesz az optimális választás.

Ha a belátásmentesség a fő szempont

Természetesen előfordulhat az előző szituáció ellentéte is, amikor a kerítéssel nemcsak fizikailag akarjuk kint tartani a kéretlen látogatókat, hanem még azt is meg akarjuk gátolni, hogy egyáltalán belássanak az udvarunkba.

Forgalmasabb utcákban ez abszolút indokolt lehet, hiszen mégis ki szereti azt, amikor percenként elhalad valaki a ház előtt, és feltűnően leskelődik befelé, miközben mi épp a kertben napozunk?

Persze zárt kerítést szorosan egymás mellé helyezett lécekből is fel lehet építeni, de praktikusabb, ha ebben az esetben a már említett oldalkerítést választjuk. Ezek olyan táblás elemek, amiken csak néhány minimális rés található, ami dizájnossá teszi őket, ugyanakkor nem engedi át a kíváncsi tekinteteket. Ráadásul ezekből sokkal gyorsabban fel lehet építeni a kerítésrendszert, mintha egyesével szerelnénk fel a sok-sok lécet.

Ha strapabíró és időtálló kialakítást szeretnénk

A jó hír, hogy amennyiben minőségi terméket vásárolunk, ez a feltétel típustól függetlenül teljesül. Azt ugyanis nem a kerítés kinézete határozza meg, hogy mennyire tartós konstrukcióról van szó.

Ha a léces megoldásra szavazunk, akkor az igazi fadeszkák helyett érdemes fahatású, gondozásmentes fém elemeket választani, a zárt megoldás esetén pedig a fatáblák helyett szintén a fémből készült változatok mellett dönteni. Ezekkel ugyanis biztos, hogy hosszú évekig nem lesz majd gond.


Kapcsolj ki! További friss híreket talál az oxox.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Hasznos tippek az szja-bevallásokkal kapcsolatban

A 2023. évi szja-bevallás benyújtására már kevesebb mint két hét áll a...

Vizsgaidőszak: a gyorsételek és a túlzott cukor- vagy koffeinbevitel ronthatja az eredményt

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek...

Hasznos tudnivalók a kollagénről

A kollagén manapság az egyik legszélesebb körben alkalmazott étrend-kiegészítő, előszeretettel fogyasztják nők...

Adj vászonképet ajándékba!

Szeretnéd meglepni valamelyik szerettedet a születésnapja, vagy az egyik barátodat a házavatója...