hétfő , 20 május 2024
Kezdőlap Tech 12 meglepő tény az elektromosságról
Tech

12 meglepő tény az elektromosságról

13
elektromosság elektromos áram
Képek forrása: Freepik

Vitathatatlan, hogy az elektromos áram alapjaiban változtatta meg az emberiség mindennapjait. Nehéz elképzelni kényelmes, modern életünk az elektromos áram nyújtotta lehetőségek nélkül. Például napjainkban egyetlen mozdulattal felkapcsolhatjuk a lámpát és máris világos lesz a szobában, míg nem is olyan rég ehhez petróleumlámpa vagy éppen gyertya kellett. Cikkünkben 12 olyan érdekességet mutatunk be az áram kapcsán, amelyekről valószínűleg sosem hallottál!

Érdekességek, amelyeket valószínűleg nem tudtál az elektromosságról

Nem vitás, hogy az elektromos áram alapjaiban változtatta meg az életünket. A következőkben azonban nem a fizika órákról ismerős képletekkel, számításokkal és fogalmakkal foglalkozunk. Sokkal inkább olyan érdekességeket, kevésbé ismert tényeket és történeteket gyűjtöttünk össze, amelyekről szinte biztos, hogy nem hallottál még. Következzen pár sokkoló tény az elektromos áramról!

  1. Az elektromos áram majdnem eléri a fénysebességet, körülbelül 270 ezer kilométert képes megtenni másodpercenként. Ez azt jelenti, hogy képes a Földet kevesebb mint 0,15 másodperc alatt megkerülni.
  2. Az egyiptomiak az elektromos angolnákat „Nílusi Villámjai” névvel illeték, mivel felismerték a természeti jelenségek közötti kapcsolatot.
  3. Az elektromosságot feltehetőleg Benjamin Franklin fedezte fel 1752-ben. Hipotézisét, mely szerint a villámcsapás elektromos áramból áll, egy híres kísérlettel bizonyította. Egy fémvázas sárkányrepülőt reptetett egy viharba, amelybe belecsapott a villám.
  4. Az első villanymotor 1834-ben került megépítésre Thomas Davenport feltaláló által. A villanymotorok a mai napig nagyon fontos szerepet játszanak a közlekedéstől kezdve, a liftek mozgatásán és iparon át, a hétköznapi barkács feladatok ellátásáig.
  5. Thomas Edison a híres feltaláló összesen 1093 szabadalmat nyújtott be, melyek közül számos az elektromos áramhoz kapcsolódott. Az egyik legjelentősebb áttörése az volt, amikor 1882-ben megnyitotta a világ első erőművét New York városában. Szintén Edison nevéhez köthető az első közvilágítási célt szolgáló lámpák telepítése, melyeket New Jersey-ben helyezett el.
  6. Nem sokkal később, 1888-ban kezdődött el Magyarországon a közcélú villamosítás, amely fontos szerepet játszott az ország ipari és társadalmi fejlődésében.
  7. A világ legnagyobb izzó körtéje New Jersey-ben, a Thomas Edison Emléktoronyban található: 4,2 méter magas és 8 tonna.
  8. A globális energiaszükséglet folyamatosan növekszik, így egyre több és több energiára van szükségünk. Ma 2,8-szor több áramot állítanak elő, mint 40 évvel ezelőtt.
  9. Bár jelentősen több áramot termelünk, ennek eloszlása koránt sem egyenlő. Az egy főre jutó legtöbb áramfogyasztással rendelkező ország Izland (51304 kWh/év), míg a legalacsonyabb Sierra Leone (12 kWh/év). Tehát átlagosan egy izlandi lakos 4275-ször több elektromosságot fogyaszt, mint egy sierra leone-i lakos.
  10. A magyarországi áramtermelés így oszlik meg: atomerőmű (36%), földgáz (28%), lignit (12%), megújuló (5%), szén (2%), olaj (1%).
  11. A popkultúrából ismerős lehet az elektrokonvulzív terápia (angolul electroconvulsive therapy, ECT), amely során a páciensek testére korongokat helyeznek. Bár az olyan filmekben, mint például a “Száll a kakukk fészkére” és “Viharsziget” a kezelést brutális kínzásként tüntetik fel, valójában orvosi felügyelettel, fájdalommentesen és gyógyászati célból használják bizonyos esetekben.
  12. Az emberi szervezet is képes elektromos áramot előállítani, egyebek mellett az idegsejtek kommunikációjában is szerepet játszik az áram.

elektromosság áram

Az elektromos áram a modern élet mozgatórúgója

Nem vitás, hogy nagy bajban lennénk az elektromosság hiányában. A villamosság jelentősen megkönnyíti az életünket: melegen és világosan tartja otthonainkat, lehetővé teszi a villámgyors közlekedést és eredményesebbé teszi munkánkat. Különösen igaz ez a fizikai feladatokra, melyek az évek során sokkal hatékonyabbá váltak a modern elektromos eszközöknek köszönhetően.

Elég csak az ezermester feladatokra gondolni. Napjainkban a barkácsok élvezhetik az elektromos eszközök nyújtotta előnyöket, melyekkel töredék idő alatt végezhetik el munkájukat a kéziszerszámokhoz viszonyítva.

Másik jó példa a villamosság pozitív hatására az, ahogy az ipari termelés kiaknázza az elektromosságban rejlő lehetőségeket. A villanymotorok alapjaiban forradalmasították a termelést, ezáltal támogatva az emberiség technológiai és gazdasági fejlődését.

Zákány Szerszámház: a megbízható szerszám webáruház elektromos berendezésekhez

Akár elektromos szerszámokat, akár villanymotort keresel a barkácsprojektekhez, nem könnyű megtalálni a tökéletes webshopot a műhelyfelszerelések beszerzéséhez. Jó hírünk van, a Zákány Szerszámház weboldalán kedvező árak, széles kínálat és segítőkész barkácsmesterek várnak. A gyors kiszállításnak köszönhetően, a megrendelést követően rövidesen használatba is veheted új kedvenc eszközeidet!


Kapcsolj ki! További friss híreket talál az oxox.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a...

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40...

Copilot for Microsoft 365 már magyarul is

A Microsoft bejelentése szerint 16 újabb nyelvvel gyarapodott azon nyelvek száma, amelyeket...

Filmmániások és lakberendezők figyelem

Az LG új tévéivel sosem látott megoldások költöznek a nappaliba Ha azt...