kedd , 25 június 2024
Kezdőlap Kultúra Woyzeck bemutató Székesfehérváron
Kultúra

Woyzeck bemutató Székesfehérváron

42
Woyzeck Vörösmarty Színház

A székesfehérvári Vörösmarty Színház május 17-én mutatta be a Woyzeck című produkciót a Pelikán Fészekben. Georg Büchner töredékes történetét Horváth Csaba, rendező a védjegyévé váló sajátos színházi stílusban állította színpadra. Az előadás parádésan ötvözi a próza, fizikai és a zenés színházi elemeket, egy igazán különleges díszlettel (Kalászi Zoltán, Kiss-Benedek Kristóf) és izgalmas jelmezekkel (Benedek Mária).

A Woyzeck valós eseményen alapul: 1821-ben, Lipcsében, Johann Christian Woyzeck borbély több késszúrással megölte barátnőjét – a korabeli közvéleményt évekig lázban tartotta a latolgatás, beszámítható-e vajon Woyzeck. A főszereplő a közönyös társadalom peremén élő kisember, egy katona, akit állati sorban tartanak, míg végül összeroppan a nyomás alatt és önpusztításba hajszolja magát. A szívszorítóan fájdalmas, megrázó erejű műből világhírű alkotógárda készített musicalt: a szövegkönyvet Robert Wilson írta, a zenét és a dalszövegeket Tom Waits és Kathleen Brennan szerezte.

A rendező, Horváth Csaba úgy fogalmazott, hogy a zene mellett a mozgás egy alapvető ábrázolás módja a történetnek. A színészeknek egyszerre kell pszichésen és fizikailag is koncentráltan jelen lenniük, hogy aztán hitelesen tudjanak reagálni a történetben felmerülő szituációkra. Hozzátette, hogy nem egy hagyományos zenés színházi produkcióról van szó, sokkal inkább egy ballada, amit a stábbal alkottak.

Az előadás címszereplőjét Krisztik Csaba alakítja a hozzá hűen komoly érzelmi és fizikai munkával. Szerelmét, Mariet Kiss Diána Magdolna játssza, aki sokadszorra tudja megmutatni kiemelkedő énektudását a kiváló színészi játéka mellett. A Woyzecket sanyargató Kapitány és Doktor szerepében Kuna Károlyt, illetve Kricsár Kamillt láthatjuk sziporkázni; az Ezreddobost Sághy Tamás testesíti meg; Andrássy Máté Andres szerepében látható; Kozáry Ferenc a Bolond/Kikiáltó szerepét alakítja; Fehér Diána Aida a szomszéd Asszonyt játssza. A főbb szerepeken kívül végig jelen van egy tánc csapat, akik mozgásukkal színezik az előadás atmoszféráját. Rovó Tamás mellett a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves színházrendező fizikai színházi koreográfus szak hallgatói vannak ebben a szerepben, név szerint: Kondákor Ajsa Panka, Hevesi Fanni, Tarjányi Liza, Bari István Péter, Lehel Vilmos.

Az előadásban élő zenekar szolgáltatja Tom Waits ikonikus zenéit. Hámori János zenei vezetésével Réti Anikó, Kovács Zsolt, Nagy Ferenc és Fövenyi Máté adaptálta a beat korszak nagyjának alkotásait.

Az előadás június 4-én látható legközelebb a székesfehérvári Pelikán Fészekben, részletes információkat a Vörösmarty Színház honlapján lehet találni: https://www.vorosmartyszinhaz.hu/repertoar/268-woyzeck


Kapcsolj ki! További friss híreket talál az oxox.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A botcsinálta boszi a tengernél könyvajánló

Jill Murphy A botcsinálta boszi a tengernél című könyve izgalmas kalandba csábítja...

Újdonság a Múzeumok Éjszakáján: idén két kiemelt helyszínnel is készülnek a szervezők!

Az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális eseménye idén két kiemelt helyszínen is...

Ingyenes akkreditált továbbképzés tanároknak

Díjmentes, online elvégezhető, akkreditált pedagógustovábbképzési lehetőség nyílt a KRÉTA egyre népszerűbb Idegennyelvi...

Amilyen akkor voltam: Egy megható történet a felnőtté válásról

Amber Smith „Amilyen akkor voltam” című regénye egy megható és elgondolkodtató történet...