szombat , 27 július 2024
Kezdőlap Tippek Kábelek és dugaljak: hova és milyet?
Tippek

Kábelek és dugaljak: hova és milyet?

37
dugaljak

A falból kilépő kábelek az aljzatokba, a kapcsolókba, vagy a fogyasztókba kapcsolódnak. A szerelvények kiválasztásával kapcsolatban kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem mindig az esztétika a lényeg.

Az, hogy szükség esetén a cserealkatrészeket be tudjuk szerezni, bővítés vagy meghibásodás esetén is lényeges szempont. Sokszor fordul elő, hogy egy olcsóbb kategóriába tartozó kábel vagy dugalj pár kapcsolás után már nem úgy működik, mint a kezdetekben.

Lássuk, hogy hova és milyen kiegészítőket érdemes szerelni, mivel a legjobb dolgozni. Kitérünk arra is, hogy melyik márka termékeivel érdemes próbálkozni.

A dugaljak tervezése

A dugaljak tervezésének legfontosabb szabálya, hogy soha nem használhatunk belőle túl sokat. Az Elektrikstore.hu kapcsolók és dugaljak esetében sosem zavaró, ha valamelyik üresen marad, rosszabb, mintha keresgetni kellene a hosszabbítót az egyes készülék bedugásáért. Egy rosszul felmért sarok vagy szoba éveken át kellemetlenséget okozhat, gondoljunk csak bele abba, hogy az utóbbi években hány új elektronikai eszköz került az otthonunkba.

Pár évvel ezelőtt szinte csak a televíziót vagy hetente egyszer a telefont dugtuk be a konnektorba, ma már az ebookot, az okosórát, a szkennert, a hangszórós lámpát is rendszeresen tölteni kell. Amennyiben szűk a költségkeret, akkor gondoljuk át, hogy olcsóbb fedlapokat használunk a szerelvényekhez, aztán később – ha lesz anyagi lehetőség –, akkor beszerezzük a drágábbakat.

Mire van szükség az egyes helyiségekben?

Helyiségenkénti bontásban hozzávetőleg az alábbi mennyiségekkel lehet kalkulálni. Persze minden esetben érdemes figyelembe venni az egyéni preferenciákat. Az előszobában és a folyosón mérettől függően 1-4 darabra lehet szükség, hiszen itt ritkán kell a lámpán kívül mást tölteni vagy kapcsolni.

Az egyik legbonyolultabb és legtöbb aljzatot igénylő helyiség a konyha, ami gyakran egy légtérbe kerül az étkezővel. Legalább 3-4 dugaljra lesz szükség az étkezőben és még 8-12 darabra a konyhában. Itt ugyanis rengeteg a gép, mint a hűtőszekrény, a mikró, a kenyérpirító, a kávéfőző és így tovább. Ezen kívül kellhet még aljzat a turmix, a robotgép, a kézi mixer, a tejhabosító számára is.

A nappaliban 10-15 m2 alapterület esetében 6-8 aljzattal érdemes számolni, 20 m2 felett már 8-10-re is szükség lehet. Mivel itt gyakoriak az informatikai és multimédiás eszközök, így külön dugaljra lehet szükség ezekhez is. Mindenképpen számoljuk legalább 1-2-vel többet, hiszen a jelenlegi állapotok valószínűleg meg sem közelítik a későbbiekben szükséges mennyiséget.

Mivel számoljuk a fürdőszoba és a hálószoba esetében?

Egy szoba esetében 10 m2-ig 4-6 darabra lehet szükség, 14 m2 felett már 6-8 is elkél. A gyerekszobában kiemelten fontos a gyermekvédelmi aljzat, ami fokozott biztonsággal látja el szobát.

Ami pedig a fürdőszobát illeti, itt olyan eszközök szoktak előkerülni, mint a mosógép, a szárítógép, a hajszárító, a borotva, vagy éppen a vasaló. 4-6 dugaljjal itt is érdemes számolni, a nagyobb áramfelvételű készülékeket jobb külön áramkörbe kötni.


Kapcsolj ki! További friss híreket talál az oxox.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Amikor a bank fizet az ügyfélnek

Bevezetése óta félmillió buszjegyet vásároltak a K&H+ mobilbanki szolgáltatásban az ügyfelek. Immár...

A sikeres költöztető cég titkai

A költöztetési piac telített. Egy jól működő költöztető céghez számos fontos tényező...

Óriási a különbség a generációk vásárlóereje között

Soha nem volt ekkora kontraszt a legkevesebb és a legtöbb pénzből ingatlant...

Soha nem lehet tudni, hol vár ránk az igaz szerelem!

Persze, tudjuk jól, hogy bárhol találkozhatunk a nagy Ő-vel, de a legvalószínűbb...