szombat , 27 július 2024
Kezdőlap Tippek Forrassz te is LED szalagot!
Tippek

Forrassz te is LED szalagot!

39
LED szalag forrasztása

A LED szalag forrasztása nem ördögtől való feladat, bárki, bármikor elsajátíthatja a mozzanatait. Miért fontos ez? Azért, mert ennek ismeretében te is önállóan képes leszel egy ilyen eszközt beüzemelni.

A LED szalaggal csak nyerhetsz, tanuld meg te is a forrasztását!

A LEDLámpaház.hu-nál is kapható LED szalag forrasztása alkalmával gyakorlatilag a nyomtatott áramkörű nyáklap felületén található SMD LED-ekkel lesz dolgod. Ezen világítástechnikai eszközök alkalmazása rendkívül nagy szabadságot ad a kreativitásodnak. Sokféle kivitelben kaphatók, jellegzetességeik alapjaiban határozzák meg a tulajdonságaikat.

Miért érdemes a LED szalagot választani? Használatának számos előnye van: energiatakarékos, költséghatékony, hosszú ideig üzemel, dekoratív, nem melegszik fel, megtérül a beszerzése.

A LED szalagok forrasztása

A LED szalagok szerelési munkálatainak alkalmával gyakori feladat, hogy azokat meg kell toldani – van, hogy egymáshoz, van, hogy a betápláló vezetékekhez kell kapcsolni. Az esetek egy része megoldható forrasztásmentes csatlakozó elemek használatával, de sokan kontakt hibától tartva nem kedvelik ezt a megoldást.

Gyakran hangzik el a kérdés a vásárlók részéről, hogy a LED szalagokat hogy jobb összekapcsolni: forrasztással vagy a toldóelemek használatával? A kérdésre nem egyszerű válaszolni, hiszen mindkét alternatíva okozhat váratlan meglepetéseket. A toldóelemek használata mellett szólhat, hogy egyszerűbb a szerelése, míg a forrasztásban előfordulhat, hogy a forró, csöpögő forrasztóónnal nehézkes precízen dolgozni.

Azonban a forrasztás elsajátítása is jól jöhet olyankor, amikor nincs elérhető közelségben megfelelő forrasztásmentes toldóelem. A forrasztás némi gyakorlással elsajátítható, így egy idő után gyors műveletet jelent, amivel tökéletes elektromos és mechanikai kötést tudsz létrehozni.

Milyen eszközökre lesz szükségesek a LED szalagok forrasztásához?

A LED szalagok forrasztásához a következő eszközöket kell beszerezned:

  • Forrasztópáka: ez egy olyan hőleadásra képes eszköz, ami a forrasztóónt megolvasztja, vannak hálózati, elemes és akkumulátoros változatai, illetve ismertek a gázégős pákák is. A LED szalagok forrasztásához 20-40 W közötti teljesítményű páka kell.
  • Forrasztóón: ez egy olyan fémötvözet, aminek összetételében az ón szerepel nagyobb százalékban.
  • Folyósítószer: ez a forrasztás nélkülözhetetlen kelléke, egyszerre több szerepet is betölt a folyamatban. Például tisztítja a forrasztandó felületet, szerepet kap a hőátadásban és hőelosztásban, a felületi feszültség megváltoztatásában.

Milyen lépései vannak a forrasztásnak?

A forrasztani kívánt felületet tisztítsuk meg a lehető legjobban, majd a LED szalagon válasszuk ki azt a pontot, amit forrasztani kívánunk. Ide vigyünk fel kevés folyósítószert, majd tegyük rá a a felületre a forrasztóónt. Ezután a forró pákát érintsük a forrasztani kívánt felülethez hagyva, hogy az megolvassza a forrasztóónt.

A forrasztás kis gyakorlással könnyen elsajátítható… Kezdd el te is!


Kapcsolj ki! További friss híreket talál az oxox.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Amikor a bank fizet az ügyfélnek

Bevezetése óta félmillió buszjegyet vásároltak a K&H+ mobilbanki szolgáltatásban az ügyfelek. Immár...

A sikeres költöztető cég titkai

A költöztetési piac telített. Egy jól működő költöztető céghez számos fontos tényező...

Óriási a különbség a generációk vásárlóereje között

Soha nem volt ekkora kontraszt a legkevesebb és a legtöbb pénzből ingatlant...

Soha nem lehet tudni, hol vár ránk az igaz szerelem!

Persze, tudjuk jól, hogy bárhol találkozhatunk a nagy Ő-vel, de a legvalószínűbb...