szombat , 27 július 2024
Kezdőlap Kultúra Újdonság a Múzeumok Éjszakáján: idén két kiemelt helyszínnel is készülnek a szervezők!
Kultúra

Újdonság a Múzeumok Éjszakáján: idén két kiemelt helyszínnel is készülnek a szervezők!

54
múzeumok éjszakája 2024

Az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális eseménye idén két kiemelt helyszínen is fantasztikus élmenyeket kínál a kultúra szerelmeseinek. A rendezvény kiemelt helyszíne, Székesfehérvár mellett „kis kiemelt” helyszínként Esztergom is lázasan készül a Múzeumok Éjszakájára, ahol csodálatos kiállításokkal és izgalmas kísérőprogramokkal várják a látogatókat június 22-én.

Első fővárosunk impozáns történelmi városrészei és épületei mellett nagyszerű múzeumai és közgyűjteményei is őrzik hazánk múltjának emlékezetét. Kiemelt helyszínként valamennyien különleges programokkal készülnek az idei Múzeumok Éjszakájára. Ezért a rendezvény védnöke, Csőre Gábor, Jászai Mari-díjas magyar színművész még a rendezvényt megelőzően megnézte, milyen meglepetéseket tartogat a város.  Élményeiről kisfilm is készült, amely a Múzeumok Éjszakája Facebook és Instagram oldalain látható.

Az Esztergomi Bazilika emeletén működő Főszékesegyházi Kincstár állandó és aktuális időszaki kiállítása mellet előadásokkal, orgonakoncerttel, tárlatvezetésekkel várja az érdeklődőket, ahol akár őstulkokkal, sárkányokkal és egyszarvúakkal is találkozhatunk. Interaktív nyomozós játékkal várnak mindenkit az esztergomi helyszínelők a Vármúzeumban, ahol a csodálatos kiállítás mellett a kisebbek kézműves foglalkozáson és interaktív mesefoglalkozáson is részt vehetnek. A Duna Múzeum önmagában is lenyűgöző kiállítása mellett tudományos show-val, zenés műsorokkal, képes útibeszámolóval és alkotósarokkal is készül. A kisebbeket gyermekprogramok, míg a nagyobbakat a Fröccsterasz várja ezen az estén. A Keresztény Múzeumban megcsodálhatjuk utolsó apostoli királyunk trónszékét, de színházi előadást és dramatizált tárlatvezetést is láthatunk, a vállalkozókedvű kicsik és nagyok pedig királyi koronákat készíthetnek a kézműves foglalkozáson. Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár tárlatvezetéssel, egyházzenei előadással és ex libris készítéssel, míg az MNL Komárom-Esztergom Vármegyei Levéltára Megyei Retro kiállítással, tárlatvezetéssel és előadással várja az érdeklődőket. A Balassa Bálint Múzeum restaurátoraival közösen invitál műhelytúrára, majd kezdetét veszi a helytörténeti mozi. A kisebbeket régész-homokozó és kézműves foglalkozás várja. A GEODA Interaktív Ásvány-és Őslénykiállítás tárlatvezetéssel, aranymosással, ékszerkészítéssel és ásványkutatással várja a látogatókat, de magyarországi meteoritok is megtekinthetőek, amelyek most kerülnek először egyben kiállításra. Az esztergomi Iohanneum idegenvezetéssel, interaktív kiállítással, kézműves foglalkozással és mesejáték előadással, a Babits Mihály Emlékház tárlatvezetéssel, irodalmi kvízzel és játékokkal készül a Múzeumok Éjszakájára. Minitárlat, előadások és izgalmas, vetített fényfestészeti kiállítás is várja a látogatókat az Esztergomi Művészek Céhének szervezésében, a Kákonyi Asztrik Kortárs Galéria tárlatvezetéssel, az Esztergomi Baptista Imaház pedig kiállításokkal és Jazzformers koncerttel is várja látogatóit ezen a különleges estén.

A páratlan kulturális és történelmi látnivalók miatt mindig érdemes ellátogatni Szent István szülő és koronázási városába, különösen igaz ez június 22-ére, a Múzeumok Éjszakájára.

Az esemény hivatalos oldala – a www.muzej.hua részletes programkínálattal június elején indul. Itt helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetőek lesznek majd az események, mindezeken túl a Muzéj Facebook- és Instagram-oldalát is érdemes követni, hiszen a szervezők a rendezvényig hátralévő egy hónapban kedvcsináló kisfilmekkel, érdekességekkel, információkkal és értékes nyereményekkel kecsegtető játékokkal is készülnek.

Web: https://muzej.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/muzeumokejszakaja

Instagram: https://www.instagram.com/muzeumokejszakaja/

A Múzeumok Éjszakája fő szervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium, kiemelt médiapartnere az M5 csatorna és a Kossuth Rádió, együttműködő partnere a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal, szakmai partnere a SZTAKI.


Kapcsolj ki! További friss híreket talál az oxox.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A Modern Dal filozófiája: Bob Dylan bepillantást enged kreatív folyamatába

Bob Dylan, a Nobel-díjas énekes-dalszerző, A Modern Dal filozófiája című könyvében bepillantást...

A háromtest-probléma

Egy lenyűgöző tudományos-fantasztikus utazás a kínai történelembe és a kozmosz mélyére Cixin...

A bél-agy kapcsolat: Forradalmi felfedezések a testünk és elménk titkos kommunikációjáról

Dr. Emeran Mayer, a UCLA Orvosi, Élettani és Pszichiátriai Tanszékének professzora, a...

A magabiztos szülő: Útmutató a tudatos neveléshez

Bojti Andrea A magabiztos szülő – A kételyektől a tudatosságig című könyve...