kedd , 25 június 2024
Kezdőlap Tech QS-rangsor: az ELTE átvette a vezetést Magyarországon
Tech

QS-rangsor: az ELTE átvette a vezetést Magyarországon

18
elte qs rangsor

Az ELTE mintegy 140 helyet javítva a tavalyi eredményén idén az 564. lett a Quacquarelli Symonds világrangsorában, ezzel az első helyre került a hazai felsőoktatási intézmények között.

Június 4-én hozták nyilvánosságra a Quacquarelli Symonds (QS) 2025-re vonatkozó egyetemi rangsorát, amelyben 106 ország 5663 felsőoktatási intézményét vizsgálták, csaknem kétszer annyit, mint az előző évben. A 21. QS WUR listára végül 1503 intézmény kerülhetett fel, közülük 11 Magyarországról.

Az ELTE mintegy 140 helyet javítva tavalyi eredményén az 564. lett, megelőzve ezzel az 570. helyen rangsorolt Szegedi Tudományegyetemet, valamint az 574. helyen jegyzett Debreceni Egyetemet is. Mindhárom vezető magyar egyetem javított tavalyi pozícióján, s egy csoportba kerültek az 564-574. rangsorsávban. A korábbi évek harmadik helye után az ELTE ezzel az élre került a magyarországi felsőoktatási intézmények között.

A rangsor szerkesztői több szempont szerint értékelik az egyetemeket, ezek közül az akadémiai reputáció, a diplomát szerzett hallgatók elhelyezkedési esélyeit mérő indikátor, valamint a fenntarthatóság szempontja szerint is az ELTE áll az első helyen Magyarországon, míg a munkáltatói elégedettséget, valamint a nemzetközi kutatási együttműködéseket vizsgáló mutató szempontjából a legjobb három között szerepel hazánkban.

A fentieken kívül Magyarországról még a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (721–730.), a Pécsi Tudományegyetem (771–780.), a Corvinus (1001–1200.), a MATE (1001–1200.), a Széchenyi István Egyetem (1001–1200.), a Miskolci Egyetem (1201–1400.), a Pannon Egyetem (1201–1400.) és az Óbudai Egyetem (1201–1400.) szerepel a rangsorban.

A lista élén egyébként idén is a Massachusetts Institute of Technology (MIT) áll, amelyet az Imperial College London és Oxford követ a dobogón. Az első tíz helyen négy amerikai, négy brit, egy svájci és egy szingapúri egyetem osztozik.

A 2025-ös QS World University Ranking részletes eredményei itt böngészhetők országok és régiók szerinti bontásban, az ELTE hazai és nemzetközi rangsorokban elért eredményeiről ebben az összefoglalóban olvashat bővebben.


Kapcsolj ki! További friss híreket talál az oxox.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Tippek a telefonos csalók kiszűrésére

Elszaporodtak a banki ügyfelek jóhiszeműségét kihasználó csalások. Az e-mailben történő adathalász támadások...

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl  a Nemzeti Adó- és Vámhivatal...

Fejlett AI funkciókkal érkeznek a Samsung új, energiahatékony mosógépei

A Samsung új, mesterségesintelligencia-funkciókkal ellátott mosógép-termékcsaládot vezet be Európa-szerte. A felhasználókat a...

Bemutatkozik a Samsung Extra széles alulfagyasztós hűtőszekrénye

A Samsung bejelentette az új Extra széles alulfagyasztós hűtőszekrényének[1] európai bevezetését. A...