szerda , 18 szeptember 2024
Kezdőlap Tech Így változott a contracting szolgáltatások iránti kereslet hazánkban
Tech

Így változott a contracting szolgáltatások iránti kereslet hazánkban

2
IT contracting
kép: freepik

Hogyan változik a kereslet a contracting szolgáltatások iránt Magyarországon és kik a legnagyobb contracting cégek IT területen?

Az IT contracting piaca Magyarországon egyre növekvő tendenciát mutat, mivel a vállalatok folyamatosan keresik a rugalmas munkaerőpiaci megoldásokat és a gyorsan változó technológiai igényekhez igazodó szolgáltatásokat. Ebben az írásban részletesen áttekintjük, hogyan alakult az IT contracting szolgáltatások iránti kereslet az országban, és bemutatjuk, kik a legnagyobb szereplők ezen a piacon.

Az IT contracting piac jelentősége Magyarországon

Magyarország az elmúlt 20-30 évben az egyik IT központtá vált a közép-európai régióban. Az IT szektor fejlődése különösen Budapesten és a nagyobb városokban, mint Debrecen és Szeged valósult meg. A technológiai vállalatok növekednek, és ezzel együtt egyre nagyobb szükség van olyan szakemberekre, akik ideiglenes, de magas szintű szakértelmet biztosítanak – ezt kínálják a contracting szolgáltatások.

Az IT contracting különösen vonzó azoknak a vállalatoknak, amelyek gyorsan alkalmazkodni kívánnak a technológiai változásokhoz, de nem akarnak hosszú távra elköteleződni a munkavállalók felé. A contracting lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy szükség szerint alkalmazzanak szakértőket, legyen szó egy rövid távú projektről vagy egy hosszabb időszakra szóló szerződésről.

Hogyan változott a contracting szolgáltatások iránti kereslet?

Az elmúlt években az IT contracting iránti kereslet drámaian megnőtt. A pandémia hatására felgyorsult digitalizáció, a távmunkára való átállás, és az ezzel kapcsolatos új technológiai igények mind hozzájárultak ahhoz, hogy egyre több vállalat forduljon contracting szolgáltatókhoz.

A piacon észlelhető trendek közé tartozik a felhőalapú szolgáltatások, az adatbiztonság, valamint a szoftverfejlesztési projektek iránti növekvő igény. Az IT contracting egyre népszerűbbé válik, mivel a vállalatok gyorsabban képesek szakértői erőforrásokat mozgósítani egy-egy speciális feladatra anélkül, hogy hosszú toborzási folyamatokat kellene lebonyolítaniuk.

A contracting modell előnye, hogy a cégek csak addig veszik igénybe a szakembereket, amíg valóban szükségük van rájuk, így csökkentve a munkaerővel járó állandó költségeket. Ez a rugalmasság kulcsfontosságú tényezővé vált a jelenlegi piaci környezetben.

Kik a legnagyobb contracting cégek az IT területen Magyarországon?

Magyarországon több nagy contracting szolgáltató is működik, amelyek kifejezetten az IT szektorra specializálódtak. Az alábbiakban bemutatunk néhány jelentős szereplőt, akik kiemelkednek ezen a területen:

  1. Bluebird
    A Bluebird magyar alapítású IT contracting cég, amely kifejezetten a szoftverfejlesztés, rendszerintegráció és adatmenedzsment területére fókuszál. Kiemelkedő helyi piaci ismereteik és széleskörű szakértői hálózatuk révén nagyvállalati és kis- és középvállalkozói ügyfelek számára is kiváló megoldásokat nyújtanak.
  2. Reed Specialist Recruitment
    A Reed Specialist Recruitment szintén vezető szereplő Magyarországon, különösen az IT és technológiai szakértők contracting szolgáltatásainak területén. A cég erős kapcsolatokkal rendelkezik a nemzetközi vállalatokkal, és szakértői erőforrásokat biztosít rövid és hosszú távú IT projektekhez.
  3. Kelly Services
    A Kelly Services globális munkaerőpiaci szolgáltatóként szintén jelentős jelenléttel bír Magyarországon, különösen az IT contracting területen. A cég széleskörű IT szolgáltatásokat nyújt, beleértve a szoftverfejlesztést, rendszermérnökséget és IT tanácsadást.

Miért választják a cégek egyre inkább a contracting szolgáltatásokat?

A contracting szolgáltatás sok előnnyel rendelkezik, és a vállalatok számára különösen vonzóak a változó piaci környezetben. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány főbb okot, amiért a contracting egyre nagyobb teret nyer Magyarországon:

Rugalmasság
A cégeknek lehetőségük van arra, hogy pontosan akkor és annyi IT szakembert alkalmazzanak, amikor és amennyire szükségük van. Ez lehetővé teszi számukra, hogy gyorsan alkalmazkodjanak a projektek változó követelményeihez, valamint a piaci igényekhez.

Költséghatékonyság
A contracting modell költséghatékony, hiszen a vállalatok csak a ténylegesen elvégzett munkáért fizetnek, és nincs szükségük hosszú távú elköteleződésre. Az állandó alkalmazottakkal járó költségeket, mint a juttatások és egyéb munkáltatói terhek, jelentősen csökkenteni lehet.

Gyors toborzási folyamat
Míg a hagyományos munkaerő-közvetítés folyamatok hónapokat vehetnek igénybe, a contracting szolgáltatások lehetővé teszik, hogy a vállalatok gyorsan találjanak megfelelő IT szakértőket. Ez különösen fontos a technológiai szektorban, ahol a gyorsaság és az időbeli megfelelés kritikus tényezők.

Specializált szakértelem
A contracting szakemberek általában nagyon specializáltak, és pontosan olyan készségekkel rendelkeznek, amelyek szükségesek egy adott projekt sikeres megvalósításához. Így a vállalatok hozzáférhetnek olyan szakértői tudáshoz, amelyet egyébként nehezen vagy költségesen tudnának házon belül biztosítani.

A jövő kilátásai: Tovább növekvő igény az IT contracting szolgáltatásokra

A technológiai iparág folyamatos fejlődése és a digitalizáció iránti növekvő kereslet arra enged következtetni, hogy a contracting szolgáltatások iránti igény a következő években is tovább fog növekedni Magyarországon. A cégek egyre inkább felismerik, hogy a rugalmas munkaerő és a specializált IT szakemberek alkalmazása versenyelőnyt biztosíthat számukra.

Míg az IT contracting jelenleg elsősorban a nagyvállalatok és multinacionális cégek körében népszerű, a jövőben egyre több kis- és középvállalkozás is nyitni fog ezen megoldások felé. Az új technológiák, mint a mesterséges intelligencia, a big data és az IoT (Internet of Things) további igényeket generálnak majd, amelyek kielégítésére a contracting szakértők jelenthetik a választ.


Kapcsolj ki! További friss híreket talál az oxox.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Az MI-nek jobb a szókincse, mint az embernek

A mesterséges intelligencia alapú szoftverek verbális intelligenciáját vizsgálták az ELTE PPK-n. A...

Mondd meg a jelszavad, megmondom, mekkora bajban vagy!

A szeptemberi iskolakezdésnél a gyerekek nemcsak barátokkal, hanem számos új veszélyforrással is...

A Sony bemutatja a WF-C510 valódi vezeték nélküli fülhallgatót

A Sony bejelentette, hogy megjelenik a WF-C510 valódi vezeték nélküli fülhallgató, amely...

Egyedi okostokokkal érkezik a HMD Fusion, a márka eddigi legbátrabb újítása

A Human Mobile Devices bemutatta az eddigi legforradalmibb készülékét: megérkezett a HMD...