péntek , 18 október 2024
Kezdőlap Tippek Az ösztrogéndominancia kezelése természetes módszerekkel
Tippek

Az ösztrogéndominancia kezelése természetes módszerekkel

8
ösztrogéndominancia

A hormonok, illetve ezek egyensúlya a szervezetben elengedhetetlen az egészséges élethez. Sajnos ezt sokan nem tudják, vagy csak nem foglalkoznak vele, hisz nem gondolnak bele, hogy a hormonok működése tulajdonképp az egész szervezetre kihat.

Vegyük például az egyik legfontosabb női nemi hormont, az ösztrogént. Ha a szintje túl alacsony, az számtalan kellemetlen tünetet okoz (ez főként a változókorban fordul elő), ám ha túl magas, akkor ösztrogéndominancia lép fel, ami kezeletlenül súlyos következményekkel járhat.

A Myrobalannál kapható tibeti kapszulák között található a Feminess, ami egy fitoösztrogén tartalmú készítmény, mely az említett hormon túlsúlya és hiánya esetén is segíthet. Erről szól mai cikkünk.

Mit jelent az ösztrogéndominancia és mi okozza?

A legegyszerűbben mondva azt az állapotot nevezzük ösztrogéndominanciának, amikor a nevezett hormon a szervezetben túlsúlyban van a másik fontos női nemi hormonhoz, a progeszteronhoz képest.

Ez nem törvényszerűen jelenti azt, hogy az ösztrogén szintje magasabb a normálisnál, hanem, hogy a progeszteronhoz képest van belőle túl sok, így eltolódik az egészséges egyensúly.

Ez több tényező miatt is bekövetkezhet, nézzük a leggyakoribbakat:

  • Xenoösztrogének: Ezek olyan káros, idegen hormonok, amik a környezetünkből (pl. kozmetikumok, vegyszerek, műanyagok stb.) kerülnek be a szervezetünkbe, és dominanciát okoznak.
  • Túlsúly: A zsírsejtek is állítanak elő ösztrogént, ezért minél több a súlyfeleslegünk, annál valószínűbb, hogy túl sok lesz belőle.
  • Stressz: Amikor a szervezet stresszes állapotban van, a kortizol szintje emelkedik, ez a hormon pedig kimeríti a progeszteronkészleteket, így eltolódik az egyensúly az ösztrogén irányába.
  • Hormonális fogamzásgátlók: A hosszú távú mesterséges hormonokkal való fogamzásgátlás szintén előidézheti a problémát.

Fókuszban a fitoösztrogének

Ha hormonális egyensúlyzavarról, és annak kezeléséről van szó, akkor gyakran említésre kerülnek a fitoösztrogének. De vajon mik ezek? Nos, olyan növényi vegyületek, amik hasonlítanak a nevükben szereplő hormonhoz, és a szervezetbe jutva képesek az ösztrogénreceptorokhoz kötődni, ezáltal hasonló hatást váltanak ki.

Ez pedig jó hír, hiszen azt jelenti, hogy a hormonális problémák remekül kezelhetőek velük. Sőt, ami még jobb, hogy agonista és antagonista hatást is képesek kiváltani. Mit is jelent ez?

Az agonista hatás arra utal, hogy alacsony ösztrogénszint esetén ezek a vegyületek ösztrogénszerű hatást fejtenek ki, amivel helyrehozzák az egyensúlyt. Az antagonista pedig ennek épp az ellenkezője: ösztrogéndominancia esetén képesek blokkolni a természetes ösztrogéneket, így csökkentve azok hatásait.

Miben találhatóak fitoösztrogének?

Mint említettük, ezek növényi vegyületek, így megtalálhatóak például a szójában, a hüvelyesekben, a brokkoliban, a sárgarépában, a lenmagban, hogy csak egy pár példát említsünk. De ha koncentrált formában szeretnénk fogyasztani, akkor válasszuk a tibeti kapszulákat.


Kapcsolj ki! További friss híreket talál az oxox.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A bankváltás segítheti a karácsonyi készülődést is

Év vége előtt számlánkra érkezhet több tízezer forint „ingyenpénz”, ha új pénzintézetnél...

A közösségi média az új pénzügyi tanácsadó?

A magyarok közel egyharmada érzi úgy, hogy kényelmesen megél jövedelméből, míg akiknél...

Elhagyott kisbabáknak segítene az SOS Gyermekfalvak

Közel 300 kisbaba tölti élete első hónapjait kórházakban, mert szülei elhagyták, vagy...

Az európai utazók 72%-a szeretné leküzdeni a nyelvi akadályokat a jobb utazási élményért

A Samsung legújabb kutatásából kiderül, hogy az európai nyaralók 72%-a azt vallja,...