csütörtök , 30 május 2024
Kezdőlap Tippek A Bartholin-ciszta erős fájdalmat is okozhat
Tippek

A Bartholin-ciszta erős fájdalmat is okozhat

60
Bartholin-ciszta

Mit érdemes tudni a Bartholin-mirigy gyulladásáról? Milyen tünetei lehetnek a Bartholin-cisztának, -tályognak? Hogyan történik a kezelés, és milyen módon lehet megelőzni a gyulladást? Az alábbiakban megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket a témával kapcsolatban.

A Bartholin-ciszta kialakulása esetén érdemes mielőbb felkeresni a Belvárosi Orvosi Centrum nőgyógyászatát. Online és telefonon is be lehet jelentkezni konzultációra.

A gyulladás

A Bartholin-mirigyek a hüvelybemenetnél, a nagyajkak alsó harmadában, jobb és bal oldalon elhelyezkedő babszemnyi képletek. Annak érdekében, hogy a hüvelybemenet sikamlóssá váljon, nyúlós váladékot termelnek a szexuális izgalom hatására. Ez a váladék a kivezető csöveknek köszönhetően kerül a hüvelybemenethez.

A Bartholin-mirigyek gyulladását az okozza, hogy különféle baktériumokkal fertőződnek meg. A fertőzést eredményezhetik bőrön előforduló gennykeltő baktériumok. A gyulladás eleinte csupán a mirigyek kivezető csöveit érinti: kipirosodás, viszketés és fájdalom jelentkezik, amely a szexuális együttlét alkalmával fokozódik. Gyors gyógyulás érhető el szájon át adott antibiotikumos kezeléssel, valamint jegelés és borogatás hatására.

Bartholin-ciszta és -tályog

Amennyiben a bakteriális fertőzés a mirigyekre is átterjed, súlyosabb tünetek jelentkeznek. Ebben az esetben a kivezetőcső elzáródik, amelynek eredményeképpen a termelt váladék nem tud ürülni. Ez fájdalmas duzzanatot eredményez, és Bartholin-ciszta alakul ki, amelynek mérete tág határok között változhat.

Ha ez a ciszta felülfertőződik, akkor Bartholin-tályog jön létre. A probléma többnyire csak az egyik oldali mirigyet érinti. Nagy mértékű duzzanat és erős fájdalom jelentkezik, a tünetek az ülést és a járást is fájdalmassá teszik.

Mikor kerül sor műtétre?

A diagnosztizáláshoz elegendő a nőgyógyászati szűrővizsgálat során történő klinikai vizsgálat, valamint a szemrevételezés. A ciszta vagy a tályog magától is megnyílhat a felgyűlt váladék feszítése miatt. Kiürülhet magától, de gyorsabb és tökéletesebb gyógyulás érhető el a nőgyógyászati ellátás igénybevételével.

Ebben az esetben műtétre kerül sor, amely során helyi érzéstelenítésben megnyitják a cisztát vagy a tályogot, és a váladékot kiürítik, majd fertőtlenítővel átmossák, és végül kivarrják a sebszéleket, hogy a váladék távozni tudjon. Természetesen így az üreg nem fog idő előtt záródni. Körülbelül 2-3 hét az átlagos gyógyulási idő, a metszés helyén alig látható heg marad. A megterhelést a műtét utáni napokban mindenképpen kerülni kell. Teljes biztonsággal nem lehet megelőzni a mirigy gyulladásának kialakulását, de a fertőzések korai kezelésével jelentős esély van a mirigyek megfertőződésének elkerülésére.


Kapcsolj ki! További friss híreket talál az oxox.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Szempontok szekrénysor vásárlásakor: hogyan válasszuk ki a megfelelő darabot?

Ez a tanácsadó cikk megkönnyíti a döntést. A szekrénysorok nemcsak a tárolási...

Hasznos tippek az szja-bevallásokkal kapcsolatban

A 2023. évi szja-bevallás benyújtására már kevesebb mint két hét áll a...

Vizsgaidőszak: a gyorsételek és a túlzott cukor- vagy koffeinbevitel ronthatja az eredményt

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek...

Hasznos tudnivalók a kollagénről

A kollagén manapság az egyik legszélesebb körben alkalmazott étrend-kiegészítő, előszeretettel fogyasztják nők...