péntek , 18 október 2024
Kezdőlap Tippek Forrassz te is LED szalagot!
Tippek

Forrassz te is LED szalagot!

75
LED szalag forrasztása

A LED szalag forrasztása nem ördögtől való feladat, bárki, bármikor elsajátíthatja a mozzanatait. Miért fontos ez? Azért, mert ennek ismeretében te is önállóan képes leszel egy ilyen eszközt beüzemelni.

A LED szalaggal csak nyerhetsz, tanuld meg te is a forrasztását!

A LEDLámpaház.hu-nál is kapható LED szalag forrasztása alkalmával gyakorlatilag a nyomtatott áramkörű nyáklap felületén található SMD LED-ekkel lesz dolgod. Ezen világítástechnikai eszközök alkalmazása rendkívül nagy szabadságot ad a kreativitásodnak. Sokféle kivitelben kaphatók, jellegzetességeik alapjaiban határozzák meg a tulajdonságaikat.

Miért érdemes a LED szalagot választani? Használatának számos előnye van: energiatakarékos, költséghatékony, hosszú ideig üzemel, dekoratív, nem melegszik fel, megtérül a beszerzése.

A LED szalagok forrasztása

A LED szalagok szerelési munkálatainak alkalmával gyakori feladat, hogy azokat meg kell toldani – van, hogy egymáshoz, van, hogy a betápláló vezetékekhez kell kapcsolni. Az esetek egy része megoldható forrasztásmentes csatlakozó elemek használatával, de sokan kontakt hibától tartva nem kedvelik ezt a megoldást.

Gyakran hangzik el a kérdés a vásárlók részéről, hogy a LED szalagokat hogy jobb összekapcsolni: forrasztással vagy a toldóelemek használatával? A kérdésre nem egyszerű válaszolni, hiszen mindkét alternatíva okozhat váratlan meglepetéseket. A toldóelemek használata mellett szólhat, hogy egyszerűbb a szerelése, míg a forrasztásban előfordulhat, hogy a forró, csöpögő forrasztóónnal nehézkes precízen dolgozni.

Azonban a forrasztás elsajátítása is jól jöhet olyankor, amikor nincs elérhető közelségben megfelelő forrasztásmentes toldóelem. A forrasztás némi gyakorlással elsajátítható, így egy idő után gyors műveletet jelent, amivel tökéletes elektromos és mechanikai kötést tudsz létrehozni.

Milyen eszközökre lesz szükségesek a LED szalagok forrasztásához?

A LED szalagok forrasztásához a következő eszközöket kell beszerezned:

  • Forrasztópáka: ez egy olyan hőleadásra képes eszköz, ami a forrasztóónt megolvasztja, vannak hálózati, elemes és akkumulátoros változatai, illetve ismertek a gázégős pákák is. A LED szalagok forrasztásához 20-40 W közötti teljesítményű páka kell.
  • Forrasztóón: ez egy olyan fémötvözet, aminek összetételében az ón szerepel nagyobb százalékban.
  • Folyósítószer: ez a forrasztás nélkülözhetetlen kelléke, egyszerre több szerepet is betölt a folyamatban. Például tisztítja a forrasztandó felületet, szerepet kap a hőátadásban és hőelosztásban, a felületi feszültség megváltoztatásában.

Milyen lépései vannak a forrasztásnak?

A forrasztani kívánt felületet tisztítsuk meg a lehető legjobban, majd a LED szalagon válasszuk ki azt a pontot, amit forrasztani kívánunk. Ide vigyünk fel kevés folyósítószert, majd tegyük rá a a felületre a forrasztóónt. Ezután a forró pákát érintsük a forrasztani kívánt felülethez hagyva, hogy az megolvassza a forrasztóónt.

A forrasztás kis gyakorlással könnyen elsajátítható… Kezdd el te is!


Kapcsolj ki! További friss híreket talál az oxox.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A bankváltás segítheti a karácsonyi készülődést is

Év vége előtt számlánkra érkezhet több tízezer forint „ingyenpénz”, ha új pénzintézetnél...

A közösségi média az új pénzügyi tanácsadó?

A magyarok közel egyharmada érzi úgy, hogy kényelmesen megél jövedelméből, míg akiknél...

Elhagyott kisbabáknak segítene az SOS Gyermekfalvak

Közel 300 kisbaba tölti élete első hónapjait kórházakban, mert szülei elhagyták, vagy...

Az európai utazók 72%-a szeretné leküzdeni a nyelvi akadályokat a jobb utazási élményért

A Samsung legújabb kutatásából kiderül, hogy az európai nyaralók 72%-a azt vallja,...