hétfő , 16 szeptember 2024
Kezdőlap Tippek Felnőttkori ADHD? Igen, létezik!
Tippek

Felnőttkori ADHD? Igen, létezik!

28
Felnőttkori ADHD

Manapság sokat hallani arról, hogy egyre több gyereket diagnosztizálnak ADHD-val. E rövid kifejezés jelentése: figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar. Jellemzően azok a nebulók kapják meg ezt a címkét, akik képtelenek végigülni csendben egy tanórát, nem tudnak hosszabb ideig koncentrálni.

Van azonban más is, amiről szót kell ejtenünk a téma kapcsán: létezik ugyanis felnőttkori ADHD is, amelynek diagnosztizálása sokkal nehezebb dolog. Olykor már csak akkor kezdünk el gyanakodni, hogy lehet valami gond, amikor a sokadik figyelmeztetést kapjuk a főnökünktől, vagy barátaink többször is megjegyzik, mennyire szétszórtak vagyunk.

A The Bright Academy tesztjei között is találunk ADHD-tesztet, amelyet érdemes végig megválaszolni, de ne feledjük, hogy mindez nem helyettesíti az orvosi diagnózist, csupán megerősíthet bennünket abban, hogy időszerű foglalkozni a problémával.

Mit tudunk meg egy ADHD-tesztből?

Először is tisztában kell lennünk a jellemző tünetekkel, ezek a következők:

  • Koncentrációs zavarok
  • Nehéz elkezdeni vagy befejezni egy feladatot
  • Halogatás, majd kapkodás
  • Feledékenység
  • Állandó időzavar, jellemzőek a késések

Az ADHD-s felnőttek sokszor tűnnek gyermeklelkűnek, álmodozónak: egyesek ezt vonzónak tartják, másokat kifejezetten idegesít mindez. Jellemző az is, hogy az ADHD-sok nem figyelnek, mikor beszélünk hozzájuk, elkalandozik a figyelmük. Kissé udvariatlannak is tűnhetnek, mert gyakran félbeszakítják mások mondatait, meg sem várják, hogy befejezzük a kérdést, már válaszolnak is.

A The Bright Academy által összeállított tesztben olyan kérdésekre kell válaszolni, amelyek konkrét szituációra mutatnak rá: mi hogyan cselekszünk egy adott helyzetben? Például: előfordul-e, hogy elfelejtjük a napi teendőket? Vagy: gyakran hagyjuk az utolsó pillanatra a feladatok elvégzését? Nehéz a sorban állás?

Egy ötfokú skálán kell értékelnünk magunkat, és hamar kiderül, mennyire nagy az esélye annak, hogy ADHD-ban szenvedünk.

Mit tehetünk a munkahelyen?

Akár magunkon fedezzük fel a tüneteket, akár valamely munkatársunkon, biztosan nehéz lesz az együttműködés. A figyelemzavaros embereket sokan nem kedvelik, mivel nem tudnak hatékonyan koncentrálni, állandóan beszélgetnének, nem hagyják a többieket dolgozni.

Mivel halogatók is, sokszor az utolsó pillanatban derül ki, hogy egy-egy projekt, amiben részt vesznek, be lesz-e fejezve határidőre vagy nem. A legtöbb embert zavarja az, hogy az ADHD-s nem tervezi meg előre, mi miután jön, és másoknak kell kisegíteniük őt, ha elfelejt valamit.

Hasznos tippek

Az első lépés minden esetben az elfogadás, ez vezet a fejlődéshez. Tudatossággal, gyakorlással sokat javulhat a helyzet: nem kell folyton új munkahelyet keresnünk ADHD-sként sem.

Tanuljuk meg például a hatékony időgazdálkodást – a The Bright Academy oldalán ehhez is van tréning –, illetve sajátítsuk el a stresszkezelést is. Egy támogató közösség is hasznos lehet, talán egy coach segítségét igénybe vehetjük, hogy megtanuljuk az önelfogadást.


Kapcsolj ki! További friss híreket talál az oxox.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Teremts helyet az étkezéshez és a nagy baráti beszélgetésekhez!

Az életvitelünk, a szokásaink és az otthonunk adottságai határozzák meg, hogy az...

Hűtőszekrény és fagyasztó – funkciók, amikkel hosszú távra tervezhetünk

Frissesség kompromisszumok nélkül? Egy prémium hűtő vagy fagyasztó olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeknek...

Miért szeretjük annyira a calvadost?

Akad néhány olyan ital, amit előszeretettel kötünk egy-egy időszakhoz, sokszor éppen a...

Citrusos italok a nyár legforróbb napjaira

Ebben a hőségben nincs jobb egy citrusos italnál. A magas savtartalmú gyümölcskategóriához...